Ecosofie Podcast | De Chinese grondstoffenrotonde met Jeff Amrish Ritoe

In Europa zijn we sterk afhankelijk van landen als China op het gebied van grondstoffen. HCSS strategisch adviseur Jeff Amrish Ritoe bespreekt dit en meer in de Ecosofie podcast, waarin hij o.a. ingaat op de specifieke grondstoffen die essentieel zijn voor de energietransitie, elektrische auto's en de cruciale rol die transport speelt in deze verschuiving naar een duurzamere toekomst.

Read more
rob de wijk
Column Rob de Wijk: Nederland autonoom van onvriendelijke landen? Ik zou niet weten hoe.

De politiek moet voorzichtig zijn met te hoog gespannen verwachtingen en inzien dat we tot in lengte van jaren afhankelijk blijven van onvriendelijke landen, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Trouw. Zo niet, dan staat de bestaanszekerheid van het hele land op het spel. Dit besef klonk de afgelopen dagen in Den Haag nauwelijks door. De geopolitieke situatie dwingt ons inderdaad tot meer autonomie zodat we minder chantabel worden in het machtspolitieke spel. Maar er zijn geen aanwijzingen dat dit lukt.

Lucia van Geuns & Han ten Broeke | Shell Venster: Veiligheid voor alles

Terwijl we nog altijd zuinig proberen te zijn met energie, brengen ondertussen Russische schepen ons energiesysteem op de Noordzee in kaart. Energie gaat meer en meer over veiligheid. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Een vraag bij uitstek voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Shell Venster besprak het met Lucia van Geuns en Han ten Broeke.