De Strateeg | Strategische vragen: ‘China ontwikkelt cyberwapens om satellieten te kapen’

Militaire ruimtevaart is geen sci-fi, maar een cruciale component van landsverdediging en oorlogsvoering, denk aan GPS en satellietcommunicatie. "Zonder ruimtevaart kun je gewoon geen militaire operatie uitvoeren," zegt HCSS defensie expert Patrick Bolder bij BNR Nieuwsradio in podcast De Strateeg.

Read more
De Strateeg | Strategische vragen: Hoe ziet de Nederlandse militaire ruimte-agenda eruit?

De oorlog in Oekraïne laat zien dat een militaire operatie zonder het gebruik van de ruimte tegenwoordig ondenkbaar is. Ieder land probeert volwaardig ruimtemacht te worden. Ook Nederland zit niet stil. Hoe ziet de Nederlandse militaire ruimte-agenda eruit? Dat ga je horen in deze extra aflevering van De Strateeg op BNR, waarin vragen van luisteraars worden beantwoord door HCSS defensie expert Patrick Bolder en Arnaud van Kleef, Research & Development ingenieur bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

De Strateeg | ‘Militaire operaties zonder ruimtevaart onmogelijk’

Ruimtevaart speelt al langer een belangrijke rol bij militaire operaties. Vooral op het gebied van communicatie, navigatie en het verzamelen van inlichtingen. In de oorlog in Oekraïne zijn echter voor het eerst ook commerciële, civiele ruimtevaart-bedrijven actief. Behalve dat de diensten van deze organisaties essentieel zijn voor het Oekraïense leger, lopen deze bedrijven ook het risico een doelwit te worden van de Russen, vertelde HCSS defensie expert Patrick Bolder in de nieuwste aflevering van BNR podcast De Strateeg.