De verschuiving van politieke, economische en militaire macht naar de Indo-Pacific maakt deze regio van toenemend belang voor de Europese en Nederlandse welvaart en veiligheid. De toenemende assertiviteit van China en de militarisering van het Chinese buitenlands beleid zetten het vrije gebruik van de zee onder druk en hebben een destabiliserend effect op de gehele regio. Een meerderheid van de Indo-Pacific staten heeft behoefte aan meer Europese betrokkenheid in de regio om de multilaterale maritieme rechtsorde in stand te houden en ongehinderd maritiem verkeer tussen Azië en Europa te beschermen.
HCSS doet daartoe de volgende aanbevelingen in een nieuwe beleidsnotitie:
- Ondersteun actief Europees maritiem beleid dat de internationale rechtsorde ondersteunt, inclusief door maritieme uitzendingen, maar besef dat Nederlandse militaire capaciteit zeer beperkt is.
- Smeed Europese coalities met strategische bondgenoten zoals Frankrijk en Duitsland en binnen de EU.
- Hanteer maatwerk voor de verschillende subregio’s.
- Ga voor een “geïntegreerde aanpak” waarbij economische, politieke, en militaire middelen bij elkaar gebracht worden.
- Versterk de rol van een Nederlandse Gezant aan voor de Indo-Pacific die de verschillende Nederlandse activiteiten en politieke, diplomatieke, economische, en militaire beleidsmaatregelen bij elkaar brengt.
Gezien het niet-afnemende belang van de Indo-Pacific regio is een programmatisch, lange-termijn perspectief noodzakelijk, zo bepleiten HCSS strategisch analisten Paul van Hooft, Joris Teer en Tim Sweijs in deze beleidsnotitie.