De Chileense President Boric wil zijn land de nummer-1 lithiumproducent ter wereld wil maken en komt daarom met een National Lithium Strategy. “Er wordt niets geconfisqueerd of veranderd aan bestaande contracten; het woord ‘nationalisatie’ is in mijn optiek vrij overdreven,” zo nuanceerde HCSS strategisch adviseur Jeff Amrish Ritoe de berichtgeving over de nieuwe nationale lithiumstrategie van Chili.
“Het is een plan om samen te werken, een uitnodiging, een handreiking naar private bedrijven in binnen- en buitenland,’ vertelde Ritoe bij de VRT. Lithium is cruciaal voor batterijen en daar valt dus veel geld mee te verdienen.
“Ik ga er vanuit dat de Chileense regering slim genoeg is om in te zien dat als zij te veel wil, dat zij zichzelf uiteindelijk in de voet schiet. Ik geef deze visie dus meer kans dan de plannen die Bolivia en Venezuela bijvoorbeeld uitgevoerd hebben in het verleden,” vervolgt Ritoe. “Dat was pure nationalisatie en het confisqueren van projecten.
Bron: VRT Radio & Televisie, 29 april 2023
Trouw: Schiet de Chileense president zich in de voet met zijn voornemen de lithiumvoorraad te ‘nationaliseren’?
Ook Trouw verslaggever Daan Marselis sprak met Amrish Ritoe over de nationale lithiumstrategie waarmee de Chileense President Boric zijn land de nummer-1 lithiumproducent ter wereld wil maken. De lithiumstrategie voorziet daarom in onderzoek naar nieuwe wingebieden en schonere mijnbouwmethodes. Hij hoopt bovendien hoogwaardige industrie aan te trekken, zoals raffinage, waarbij ruwe lithium wordt opgeschoond tot batterijkwaliteit. Boric hoopt ook batterijenfabrikanten aan te trekken, want aan de producten die ervan gemaakt worden is meer te verdienen dan aan de ruwe grondstof zelf.
Maar is dat een slimme zet? De aankondiging van Boric dat mijnbouwbedrijven voortaan moeten samenwerken met een staatsbedrijf viel slecht bij investeerders. De aandelenkoers van twee bedrijven die nu al lithium winnen in de Atacama-woestijn kleurden rood.
Analist Jeff Amrish Ritoe van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) denkt dat dit komt door het frame van ‘nationalisatie’ dat in de pers werd gebruikt. “Maar er wordt niets onteigend. Bestaande concessies voor mijnbouw blijven gewoon bestaan.” Verplicht samenwerken met een staatsbedrijf is volgens hem normaal bij cruciale grondstoffen. Zo heeft Nederland Energie Beheer Nederland, voor gaswinning.
René Kleijn, hoogleraar toekomstbestendige grondstoffenwinning aan de Universiteit Leiden, snapt de investeerders wel. Lithium komt veel voor. Door de ingreep van Chili zal lithium uit dat land mogelijk duurder worden. Hij vindt de stap van Chili daarom onverstandig. “Zo zal het marktaandeel van Chili versneld terug zakken naar 10 procent, iets wat toch al stond te gebeuren.” Kleijn wijst erop dat ook in de EU zelf veel plannen zijn voor lithiumwinning, bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Portugal. Op termijn zou de EU zelfs zelfvoorzienend kunnen worden, meent hij.
Mijnbouw in Chili is veel goedkoper dan in de EU
De Europese Unie streeft naar ‘strategische autonomie’. Op het vlak van defensie, economie en het beschermen van de eigen democratie wil de EU voortaan onafhankelijk zijn. Onderdeel daarvan is een grondstoffenwet die de EU in maart presenteerde. Veel aandacht was er toen voor het plan om meer mijnbouw in de EU toe te staan, waaronder voor lithium.
Grondstoffenwinning in Europa zal duurder zijn dan in Chili en Australië. Onafhankelijkheid en milieuvriendelijke mijnbouw hebben hun prijs, zegt Kleijn. “De Europeanen zullen bereid moeten zijn om die te betalen.”
Ook Amrish Ritoe denkt dat mijnbouw in de EU duurder zal zijn dan in Chili en Australië, ook omdat vergunningverlening in de EU langer duurt en er een grotere kans is dat omwonenden in verzet komen. Hij verwacht daarom dat Chili voor investeerders interessant zal blijven.
Voor Chili komt het er dan wel op aan om snel meer duidelijkheid te geven, zegt Amrish Ritoe. “Bij mijnbouw is continuïteit heel belangrijk.” De nationale lithiumstrategie is nu nog niet meer dan een visiedocument. Boric moet het plan nu verder uitwerken en dan nog door het parlement loodsen. “Het is dus nog maar de vraag of het allemaal wel uitgevoerd wordt.”
Bron: Trouw, 29 april 2023