Rusland wil lithium en grafiet gaan delven in geannexeerd Oekraïens gebied. Deze grondstoffen hebben we nodig voor onder meer accu’s van auto’s, maar er is in Europa een tekort aan. Strategisch adviseur Amrish Ritoe van kennisinstituut HCSS is gespecialiseerd in energie en grondstoffen en legt uit hoe het zit bij NU.nl
Smartphones, laptops, E-bikes, elektrische tandenborstels en elektrische auto’s: voor de accu’s van al deze producten hebben we lithium nodig, daarom ook wel ‘wit goud’ genoemd.
Wij hebben het niet, Portugal straks wel wat, en China heeft er heel veel van, vooral in verwerkte vorm, omdat ze het als enige kunnen verwerken. Maar Oekraïne heeft ook aanzienlijke lithium-reserves, en vooral in het Donetsbekken (de Dombass).
HCSS strategisch adviseur Amrish Ritoe is gespecialiseerd in grondstoffen en energie. Hij legt voor NU.nl uit hoe het zit.
“Ik kan niet in Poetins hoofd kijken, en weten wat de echte motivatie is voor hem om Oekraïne binnen te vallen. Het is inderdaad onderdeel van een veel complexer geopolitiek schaakspel dat eigenlijk al jaren tussen het Westen en Rusland speelt.”
Er waren ook al plannen om te delven in het Donetsbekken, maar dat is nu voor een deel in handen van de Russen. Ritoe: “Wat we wel weten is dat er op dit moment Russische bedrijven zijn die concessies krijgen om daar te gaan mijnen naar lithium.”
Dat gaat gepaard met grote investeringen en dat maakt het belangrijker voor Rusland om die gebieden vast te houden. Oekraïne heeft ook veel grafiet, de voorraad is een van de grootste van Europa.
Ritoe: “Grafiet is een stof die essentieel is in het maken van lithium-ion batterijen. Er gaat bijna anderhalf keer zoveel grafiet in een lithium-ion batterij als lithium, dus het is een heel belangrijk stofje.”
Hoe je het ook wendt of keert, het blijft voor Europa en de VS zoeken naar manieren om minder afhankelijk te worden van landen als Rusland en China. En daar wordt ook het een en ander aan gedaan. De EU wil voor 2023 de volgende doelen stellen:
Ritoe: “Wij moeten ons minder kwetsbaar maken, en één van de manieren om dat te doen is door verdragen te sluiten met meerdere landen die kritieke grondstoffen produceren.”
Bron: NU.nl, 23 maart 2023