Verschillende militaire opties zouden klaarliggen en ook een diplomatieke oplossing moet – ondanks alle herrie en dreigementen – nog altijd niet worden uitgesloten. Hierbij vier scenario’s volgens kenners, die Het Parool doorlopt met Peter Wijninga, defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies:
De zuidelijke optie
Vanuit de al door de Russen gecontroleerde regio Donbass wordt de havenstad Marioepol en vervolgens het hele kustgebied tot aan de Krim veroverd. Wijninga: “Dat is dus het idee van die Russische landbrug naar de Krim. Voor dit scenario heb je ook de landingsschepen nodig die we een tijd geleden via de Noordzee die kant op zagen varen. De vorige keer zagen we op de Krim ‘groene mannetjes’, ofwel anonieme Russische soldaten zonder insignes op hun uniformen. In 2014 lukte dat nog. Nu niet, omdat het Oekraïense leger in staat van paraatheid is en hier zijn deze keer ook Oekraïense milities, waaronder het zogenaamde Azov Bataljon, gelegerd. Die vallen onder Nationale Garde. Daar zitten ook Oekraïense Russen in, die mordicus tegen de plannen van Poetin zijn. Kortom, die stappen niet opzij. Daar heeft Poetin zich eerder verrekend toen hij, in 2014, dacht dat alle Russisch sprekende Oekraïners wel op zijn hand zouden zijn. Dat bleek niet zo te zijn. In Moskou weten ze heus dat het in dit scenario heftige gevechten gaan worden. In hun dromen zouden de Russische generaals wel grond voorbij Odessa willen veroveren en aansluiting zoeken bij Moldavië, maar dat kan alleen maar grootschalige oorlog betekenen. Ik vind dit een minder waarschijnlijke optie.”
De omsingeling van Kiev
Vanuit Belarus en Rusland rukken de tankdivisies op naar de Oekraïense hoofdstad die dan al is lamgelegd door militaire hackers. Bedoeling is zoveel mogelijk chaos te scheppen dat leidt tot een wisseling van het regime. Daarna herstelt een nieuwe pro-Russische regering de orde en Poetin deelt van afstand de lakens uit. Wijninga: “De Russen kunnen zeker door grootschalige cyberwar proberen chaos te scheppen en zorgen dat Kiev vervolgens het Oekraïense leger niet meer kan aansturen. Kiev zelf gaan ze niet aanvallen. Daarmee zou je een reactie van Amerika uitlokken. Dan krijg je ook een vluchtelingenprobleem, humanitaire chaos waardoor landen in de omgeving, Navo-bondgenoten, zich weleens toch genoodzaakt voelen in te grijpen. Poetin beseft dat, onwaarschijnlijke optie dus.”
De totale verovering van Oekraïne
Eerst wordt alles ten oosten van de rivier de Dnjepr bezet en vandaar doorgestoten tot aan de Poolse grens. Giga-operatie met heel veel risico’s, want Oekraïne is sinds 2014 dus veel beter bewapend. Het zou de grootste militaire operatie zijn sinds de aanval op Berlijn in 1945, met vermoedelijk tienduizenden doden. Wijninga: “Dat kunnen zelfs de Russen niet, alleen al vanwege de militaire vuistregel dat je, als je een vesting of land wilt veroveren, ongeveer drie keer sterker moet zijn dan de verdedigers. Dat is niet genoeg met wat ze nu hebben samengetrokken met die pakweg 150.000 man. Oekraïne heeft een leger van 200.000 plus 100.000 reservisten klaarstaan. Wil je heel Oekraïne veroveren, dan moet je minstens vier keer zoveel Russen mobiliseren als nu. Als ze toch zouden aanvallen, komen er heel veel lijkzakken naar Rusland. Kansloos, deze optie.”
De Donbas-optie
“Rusland erkent de onafhankelijke status van Donbas, organiseert daar een referendum over toetreding tot Rusland en lijft die regio in een later stadium formeel in. De EU en de VS beslissen over een sanctiepakket. Geen aantrekkelijke optie, maar wel een waarschijnlijke.”
Bron: Het Parool