Reflections on the WPS MENA training in Amman, Jordan

As part of the Water, Peace & Security (WPS) partnership’s ongoing efforts to strengthen conflict-sensitive water management and turn water into an opportunity for peace and collaboration, WPS organised a two-day training in Jordan in February 2024. The training was built around the WPS ‘toolbox’ of instruments, methods and approaches that integrate early warning and anticipatory action to manage and mitigate water-induced conflict risk.

Read more
Water: een bron voor vrede en conflict

Onze watervoorraad krimpt, terwijl de vraag groter is dan ooit. Wereldwijd neemt het aantal conflicten over de beschikbaarheid en verdeling van water toe. Tijdens Wereldwaterdag staan we daarom stil bij de rol van water in vrede en conflict. Want hoe kan water een oorlog veroorzaken? En wat kunnen we doen om water-gerelateerde conflicten in de […]

Jilles van den Beukel | Gaswinning op de Noordzee

Onder de Noordzee ligt genoeg gas om Nederland nog jaren warm te houden. Goedkoper en met een lagere klimaatimpact dan de huidige import van vloeibaar gas (LNG) uit de VS. Maar gasbedrijven trekken weg uit het gebied. De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Vijlbrief snel laat weten welke extra maatregelen hij zal treffen om de gaswinning op de Noordzee te versnellen. Lukt het de overheid de leegloop tegen te houden en het tij te keren? Maarten van Gestel schreef een serie artikelen voor Trouw, waarin hij o.a. sprak met HCSS energie-analist Jilles van den Beukel: “Het is een reëel scenario dat de overheid gewoon jaren te laat is met dit versnellingsplan.”