Column Nieuwe Oogst: ‘Voedsel nooit als lokaal vraagstuk zien’

We mogen voedsel nooit als een lokaal vraagstuk zien, schrijft Rob de Wijk in Nieuwe Oogst. Als het op de ene plek misgaat moet vanuit een ander deel van de wereld worden bijgesprongen. Wie naar het bredere plaatje kijkt kan niet anders dan constateren dat Nederland niet moet inzetten op minder, maar juist op meer productie. Daarmee neemt Nederland zijn verantwoordelijkheid als innovatieve agrarische natie.

Read more
Column Nieuwe Oogst: ‘Voedsel de wereld over slepen is broodnodig’

Terwijl in Nederland een verhitte discussie plaatsvindt over de verkleining van de agrarische sector, dreigen mensen in Afrika te sterven omdat Poetin voedsel als wapen gebruikt, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Nieuwe Oogst. Deze voedselcrisis maakt duidelijk dat Nederland een exporteur van agrarische producten blijven, maar die internationale dimensie ontbreekt totaal in het nationale debat.

Column Nieuwe Oogst: ‘Het gaat mis als voedsel als wapen wordt gebruikt’

De Russische invasie in Oekraïne dwingt ons strategischer na te denken over onze voedselvoorziening, schrijft Rob de Wijk in Nieuwe Oogst. Verstoringen in de ketens blijken grote gevolgen te hebben. De oorlog laat zien dat voedselvoorziening een mondiaal systeem is. Als de bevoorradingketens worden verstoord, leidt dat tot prijsstijgingen en hongersnoden.