Podcast

De HCSS Podcast "de Toekomst van de Landmacht" met kapitein Mark Michielen

January 15th 2020 - 09:52

HCSS presenteert de “De Toekomst van de Landmacht” waarin we spreken met Denkers en Doeners van de nieuwe generatie. We stellen de vraag: welke vernieuwingen zijn er nodig om de landmacht klaar te stomen voor de oorlog van morgen?

Deze aflevering is te gast kapitein Mark Michielen. We spreken over Informatiegestuurd Optreden (IGO): wat het is, en hoe het de slagkracht van de Landmacht kan versterken. De Landmacht, zo betoogt Mark, moet veel meer en veel slimmer gebruik maken van sensoren in het fysieke en in het menselijke domein. Luister de podcast op Spotify, SoundCloud, YouTube of Apple Podcasts.

Kapitein Mark Michielen in vijf quotes:

"IGO is helemaal niks nieuws, de Prins van Oranje deed het al in de Tachtigjarige Oorlog. Wat het nu zo revolutionair anders maakt is de informatie die ter beschikking staat, alle sensoren die we hebben en de mogelijkheid tot het verwerken van al die informatie."

"Ik vind dat we bereid moeten zijn om de doctrine aan te passen op IGO, in plaats van dat we IGO in de organisatie proberen te proppen."

"We doen wel aan IGO, maar het is niet zo alomvattend als het zou moeten zijn. We zijn te geconcentreerd op het fysieke domein, met wat uitlopers in het virtuele domein."

“IGO is de kapstok waar we alle domeinen aan ophangen, het zorgt ervoor dat alles met elkaar in verbinding staat."

"We moeten af van het idee dat we jonge opgepompte luchtmobiele moeten hebben, misschien hebben we ook wel de oudere data scientist nodig, dat is een ander slag mens."

Video Embed
Dr. Tim Sweijs is the Director of Research at The Hague Centre for Strategic Studies. He is the initiator, creator and author of numerous studies, methodologies, and tools for horizon scanning, early warning, conflict analysis, national security risk assessment, and strategy and capability development. Tim has lectured at universities and military academies around the world. His main research interest concerns the changing character of contemporary conflict. Tim is a Senior Research Fellow at the Netherlands Defence Academy and an Affiliate at the Center for International Strategy, Technology and Policy in the Sam Nunn School of International Affairs at the Georgia Institute of Technology.