Events
News

Webinar: De geopolitieke gevolgen van het coronavirus

September 23rd 2020 - 11:42

Op 8 oktober organiseert Instituut Clingendael een webinar in samenwerking met The Hague Centre of Strategic Studies over de geopolitieke gevolgen van de coronacrisis, met o.a. Rob de Wijk en Dick Zandee. Het wordt live gestreamd op YouTube. Meld je aan voor de email alert

Het coronavirus zal de huidige geopolitieke trends – zoals toenemende spanningen in de Sino-Amerikaanse relaties en groeiende druk op Europa om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid – versterken. Dit was de belangrijkste conclusie van een viertal notities over de geopolitieke gevolgen van het Covid-19 virus van Instituut Clingendael en The Hague Centre for Strategic Studies.

Wat betekent dit voor Europa? Is de NAVO ten dode opgeschreven of is er nog Atlantisch leven mogelijk? Wat als de VS de koers doorzet zich terug te trekken uit internationale verdragen en organisaties? Wat betekent dit voor conflictpreventie en voor mensenrechten wereldwijd?

Je bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan het webinar waarin de auteurs van de notities ingaan op deze grote vragen en de implicaties voor Nederland. Tijdens het webinar kun je vragen stellen. Ook kun je bij inschrijving al een vraag indienen.

Sprekers

  • Rob de Wijk, Oprichter, The Hague Centre for Strategic Studies
  • Dick Zandee, Hoofd Security Unit, Instituut Clingendael 

Respondenten

  • Hester Somsen, Directeur Veiligheidsbeleid, Ministerie van Buitenlandse Zaken 
  • Laurien Sillevis, Plaatsvervangend Directeur Internationale Aangelegenheden en Operaties, Ministerie van Defensie

Bob Deen, Senior Research Fellow Clingendael, zal het webinar modereren.

Lees de notities

Volg de livestream

De webinar wordt live gestreamd op YouTube. Meld je aan voor de email alert en ontvang een reminder 15 minuten voor aanvang. 

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.