rob de wijk
Column Rob de Wijk: Nederland autonoom van onvriendelijke landen? Ik zou niet weten hoe.

De politiek moet voorzichtig zijn met te hoog gespannen verwachtingen en inzien dat we tot in lengte van jaren afhankelijk blijven van onvriendelijke landen, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Trouw. Zo niet, dan staat de bestaanszekerheid van het hele land op het spel. Dit besef klonk de afgelopen dagen in Den Haag nauwelijks door. De geopolitieke situatie dwingt ons inderdaad tot meer autonomie zodat we minder chantabel worden in het machtspolitieke spel. Maar er zijn geen aanwijzingen dat dit lukt.

Read more
Lucia van Geuns & Han ten Broeke | Shell Venster: Veiligheid voor alles

Terwijl we nog altijd zuinig proberen te zijn met energie, brengen ondertussen Russische schepen ons energiesysteem op de Noordzee in kaart. Energie gaat meer en meer over veiligheid. Hoeveel zorgen moeten we ons maken? Een vraag bij uitstek voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Shell Venster besprak het met Lucia van Geuns en Han ten Broeke.

Aardgaswinning in Nederland: Impact op betaalbaarheid, leveringszekerheid en klimaat

Welke mogelijke toekomstscenario’s zijn er voor de Nederlandse gasproductie? En wat is de impact op de betaalbaarheid en leveringszekerheid? Energie specialisten Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns kijken in deze nieuwe HCSS studie naar twee opties: een scenario waarin het huidige suboptimale investeringsklimaat wordt voortgezet, en een scenario dat uitgaat van een aanzienlijke verbetering van het investeringsklimaat, met name door snellere en beter voorspelbare procedures.