Column Energiepodium: Trage Transitie

Wensen en haalbaarheden blijken steeds meer te botsen, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Energiepodium. Bedrijven worden steeds meer de uitvoerder van politieke wensen, maar snelle transities richten onherstelbare schade aan de economie aan. En zonder voldoende belastinginkomsten wordt de energietransitie onbetaalbaar. Het gevolg? Het Europese en nationale klimaatbeleid komt op losse schroeven te staan.

Read more
Nieuwe Ankers | Michel Rademaker: ‘Het gaat komende jaren om het belang van grondstoffen.’

Wat kan Europa doen om minder afhankelijk te zijn van China op het gebied van kritieke grondstoffen? Paul van Liempt ondervraagt HCSS grondstoffen expert Michel Rademaker in Nieuwe Ankers: "Komende tien jaar zal een tweesporenbeleid onontkoombaar zijn: blijven investeren in fossiele energie én investeren in verduurzaming."

Column Nieuwe Oogst: Poolse boeren schieten zich in de voet met actie tegen Oekraïne

Met hun protestacties tegen de goedkope graanimporten uit Oekraïne schieten de Poolse boeren zichzelf uiteindelijk in de voet, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Nieuwe Oogst. Solidariteit met Oekraïne is een investering in onze eigen veiligheid, dus welvaart. Dat is een inzicht dat niet alleen de Poolse boeren zich eigen zullen moeten maken.