Wat zijn de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen – of het nou Trump wordt, of Harris – voor de Europese agrifoodbusiness? Nieuwe Oogst bespreekt het met Rob De Wijk:
Wie ook president wordt, Harris of Trump, volgens Rob de Wijk wordt het ‘erg’ of ‘minder erg’. ‘Amerika voert al jaren een beleid dat de eigen economie en landbouwproducten beschermt. Trump staat erom bekend, maar onder Biden is dat de afgelopen vier jaar niet veel beter geweest. Hij brengt het alleen wat vriendelijker en is minder onvoorspelbaar dan Trump.’
De Wijk verwacht dat Trump meer protectionistisch is. Toch zal hij het handels- en geopolitieke beleid dat hij voerde in de regering-Trump I (2017-2021) niet zomaar door kunnen zetten.
‘Toen had hij te maken met enkel een handelsconflict met China, nu ziet de wereld er anders uit. Hij zal geen handelsoorlog willen op twee of drie fronten en hij kan niet losjes omgaan met de NAVO. Trump zal de bondgenoten nu harder nodig hebben dan toen. Gaat hij de importheffingen verhogen, dan zal Europa opnieuw hetzelfde doen. Ik verwacht dat het bij dreigen blijft’, zegt De Wijk.
Het lastige aan Trump is dat hij veel onvoorspelbaarder is dan de Democratische leiders. Want ook Biden stelt zich niet anders op in het handelsverkeer. ‘Hij is meer gericht op samenwerking, maar ook de Democraten voeren een protectionistisch handelsbeleid. Harris zal dat voortzetten’, stelt de hoogleraar.
Als Trump aan de macht komt, dan is de kans reëel dat hij zich terugtrekt uit Oekraïne en Europa en het immense landbouwland dat rijk is aan grondstoffen, moet opgeven. Rusland zal zich dan kunnen versterken en Europa verder afsnijden van handel en energie. ‘We kunnen er dan van uitgaan dat de export naar Rusland terug gaat naar nul’, licht De Wijk toe.
De hoogleraar wijst ook op de toegang tot grondstoffen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld microchips, als onderdeel van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. ‘Dit raakt ook onze land- en tuinbouw, die zeer hightech is.’
Maar het probleem zit vooral in Europa zelf, stelt De Wijk. We zijn te traag en te afhankelijk van anderen om te voorzien in de eigen behoeften. ‘Kijk naar landbouw, olie en gas. We snijden in onze land- en tuinbouw, terwijl we die sectoren broodnodig hebben in onze strategische positie op het wereldtoneel. Dat geldt ook voor onze energievoorziening. We zijn veel te afhankelijk van anderen.’
Lees het hele artikel bij Nieuwe Oogst.