Uitkijkend over het glooiende landschap van hartje Bourgondië is de buitenwereld heel ver weg. Je afsluiten van Oekraïne of het Midden-Oosten gaat hier vanzelf. Dat geldt ook voor de technologische ontwikkelingen.
Er is hier voor honderden miljoenen euro’s een 5G-netwerk aangelegd, maar de buurboer blijft stug volhouden dat dat niet voor hem is. Dat is jammer, want 5G is de basis voor een nieuwe, op kunstmatige intelligentie of AI gebaseerde agrarische infrastructuur die helpt de landbouw klimaatbestendig te maken.
De afwisseling tussen extreme droogte en extreme regenval moet ook de buurboer te denken geven. Want letterzetters hebben tijdens de droge periodes naaldbomen gesloopt en geleid tot stervende bossen. Het lijkt helaas geen indruk te maken. Hoe anders is het in het zuiden van Italië waar wijnboeren al eerder een antwoord op klimaatverandering hebben moeten geven. De wijnbouw digitaliseert, mede door innovatieve bedrijven als XFarm.
AI gaat helpen bij het bepalen van het tijdstip van de oogst, onkruidbestrijding, het voorspellen van ziektes van gewassen en dieren, irrigatie en het efficiënter maken van de bevoorradingsketens. Door technieken te combineren, zoals het digitaal in kaart brengen van landbouwgrond en gebruik van data gegenereerd door sensoren en drones, kunnen opbrengsten beter worden voorspeld. Veel is nog toekomstmuziek, maar de weg is helder.
“AI moet ook in Frankrijk helpen de landbouw klimaatbestendiger te maken.”
Rob de Wijk
Voor veel Nederlandse boeren is het mogelijk niets nieuws, maar waar ik woon in Bourgondië is het ver weg. Natuurlijk wordt in bepaalde sectoren, zoals de wijnbouw, ook hier al hard geïnnoveerd. Maar innovatie wordt als een opgedrongen frats van Parijs gezien. Toch moet AI ook hier helpen de landbouw klimaatbestendiger te maken.
De aanleg van 5G is een eerste belangrijke stap in de richting van een technologisch hoogwaardige agrarische infrastructuur. Een infrastructuur aanleggen is één ding, hoe je hem gebruikt om te komen tot grotere efficiëntie, vergroting van de duurzaamheid, spaarzaam omgaan met grondstoffen, vermeerdering van de opbrengst, verbetering van de kwaliteit en aanpassing aan de nieuwe klimatologische omstandigheden is iets anders. De crux is dat traditionele expertise een huwelijk moet aangaan met nieuwe technologie, waarbij AI de kern is.
Dit huwelijk kan alleen plaatsvinden met de juiste mindset. In mijn Franse omgeving bestaat die nog niet. Nederlandse boeren hebben die over het algemeen wel, maar daar heet het probleem politiek. Want die moet deze ontwikkeling omarmen om onze positie als vooraanstaand agrarisch land te kunnen behouden en te versterken.