Volgens een onderzoek van Ipsos is 48% van de Duitsers vóór het leveren van wapens aan Oekraïne. Bij ons is dat 59%. En Nederland levert dit jaar 2,5 miljard euro aan militaire steun. Waarom staat Nederland zo in de voorhoede? Nieuwsuur sprak erover met Tim Sweijs, Directeur onderzoek van HCSS.
“Ten eerste zijn we al tenminste sinds de Tweede Wereldoorlog een trouwe trans-Atlantische bondgenoot, die graag met en aan de zijde van de Amerikanen opereert. Een andere lijn in het Nederlandse buitenlandbeleid, is dat de Nederlandse regering zich er altijd voor inzet om de internationale rechtsorde te versterken. Dat is niet voor niets ook verankerd in onze grondwet in artikel 90. “
Maar leeft het ook op straat? Volgens een groot onderzoek volgt driekwart van de Nederlanders het nieuws over Oekraïne op de voet. Dat Oekraïne op rijafstand ligt, maakt de Nederlanders betrokken, denkt Sweijs, maar er is meer: “We hebben in 2014 MH-17 gehad, waar 196 Nederlanders omkwamen. Maar deze oorlog zou ook verder kunnen escaleren, zelfs in nucleaire zin kunnen escaleren, dat er kernwapens ingezet kunnen worden. En op het moment dat het westen stopt met wapens zenden naar Oekraïne, dan verliezen zij de oorlog. En die boodschap is goed aangekomen.”
Uit het Ipsos onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders het leveren van wapen steunt. “In Nederland gaat de discussie niet zo zeer over of wij Oekraïne moeten helpen, maar eerder met wat we Oekraïne kunnen helpen en met hoeveel we Oekraïne kunnen helpen,” vervolgt Sweijs.
Bron: Nieuwsuur, 25 januari 2023, vanaf 9min. 45.