Op verzoek van de provincie Zuid-Holland heeft The Hague Centre for Strategic Studies onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om bij te dragen aan het kritieke grondstoffen vraagstuk. Er is mogelijk werk aan de winkel. EU-wetgeving stelt namelijk dat een deel van de werkzaamheden binnen de EU moet worden uitgevoerd.
Veel bedrijven in Zuid-Holland zijn afhankelijk van kritieke grondstoffen, denk aan lithium, grafiet en kobalt. Ook onze smartphones kunnen niet zonder exotische componenten zoals gallium en germanium. Door technologische ontwikkelingen neemt de vraag naar kritieke grondstoffen alleen maar toe. Tegelijkertijd bestaan er zorgen over de beschikbaarheid van deze grondstoffen. Enerzijds door geopolitieke vraagstukken, maar ook door de gevolgen van klimaatverandering en door povere werkomstandigheden in de mijnbouw.
Kansrijke EU-wetgeving
In het onderzoek ‘Kritieke grondstoffen in de provincie Zuid-Holland: wat, waarom en hoe?’ verkent The Hague Centre for Strategic Studies de positionering van Zuid-Holland binnen het internationale speelveld. Er is gekeken welke rol de provincie kan vervullen met betrekking tot logistiek, opslag, verwerking, recycling, innovatie en kennisontwikkeling. De aanbevelingen uit het onderzoek komen niet geheel ongelegen, aangezien de EU met de Critical Raw Materials Act (CRMA) ambitieuze doelen stelt. In 2030 moet volgens deze wetgeving 10% van de vraag naar kritieke grondstoffen in de EU worden gewonnen. Ook moet 40% van deze metalen en mineralen hier worden verwerkt en 25% moet binnen de EU worden gerecycled.
Unieke positie van Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft dankzij het Rotterdamse havengebied en bestaande industrie een bijzondere positie om werkzaamheden gerelateerd aan kritieke grondstoffen op te bouwen en uit te breiden. Het rapport komt met verschillende aanbevelingen om de kansrijke positie te verzilveren. De belangrijkste zijn als volgt: er is onderzoek nodig op welke fysieke locaties bepaalde activiteiten kunnen plaatsvinden. Daarbij moet onderzocht worden welke specifieke processen en welke grondstoffen in de regio verwerkt kunnen worden. Vergunningsprocessen zullen veel sneller moeten. Er moet ingezet worden op het vergroten van kennis over kritieke grondstoffen. Tot slot zijn er investeringen nodig in onderwijs, innovaties en startups die actief zijn met kritieke grondstoffen.