De Russische president Vladimir Poetin zei in zijn jaarlijkse speech dat de Amerikaanse kernbommen geen lange levensduur meer hebben. Maar wat is eigenlijk de uiterste houdbaarheid van een kernbom? En wat doe je met verouderde bommen? Nucleair expert Paul van Hooft legt het uit bij NUnl.
“Kernwapens zijn niet onbeperkt houdbaar, ze hebben een beperkte levensduur. Bijvoorbeeld het tritium is na 12 en een half jaar ongeveer half zo werkzaam. En het gewone materiaal, de elektronica, het plastic, al deze onderdelen van dit hele complexe system worden steeds een klein beetje minder effectief. De betrouwbaarheid van het wapen wordt dan stukken en stukken kleiner.”
Naast de onderdelen is er nog een andere reden waarom het America zoveel geld gaat kosten, vervolgt Van Hooft: “Dat dit best moeilijk is, en hoogstaande kennis vereist, is niet verrassend. Het frappante is dat op veel punten de Amerikanen en de Russen eigenlijk niet meer goed weten hoe ze de kernwapens moeten bouwen die ze 30-40 jaar geleden hebben gebouwd, omdat veel van de mensen met kennis van die specifieke details met pensioen zijn, of zijn overleden.”
Dat betekent dus niet dat kernwapens zullen verdwijnen, zegt Van Hooft, maar dat ze eigenlijk nu opnieuw het wiel aan het uitvinden zijn. En dat is ook een reden waarom er zo veel geld gestoken wordt in het onderhoud, omdat ze op die manier weer die kennis willen oppoetsen.
Paul van Hooft vindt het overigens wel opmerkelijk dat Poetin over de Amerikaanse kernwapens begon in zijn speech:
“Poetin heeft gelijk, in zoverre dat de Amerikanen hun kernwapens weer moeten onderhouden, moeten moderniseren, en dat dat heel kostbaar is. Maar hetzelfde geldt voor Rusland. En Rusland heeft veel minder geld en veel minder betrouwbare expertise om dit goed te doen…”
Bron: NU.nl, 24 februari 2023