Lucia van Geuns, Strategic Advisor Energy voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), gaf op 10 juli een keynote tijdens het Diner Pensant, een initiatief van Rabobank en Ondernemend Amsterdam (ORAM). Centraal thema tijdens dit Diner Pensant was de energietransitie in het Noordzeekanaalgebied.
Van Geuns boodschap was helder: “De strijd tegen klimaatverandering, maar ook de zorgen over leveringszekerheid en betaalbaarheid van geïmporteerde energie vraagt om hetzelfde antwoord. En dat antwoord is: weg van de fossiele brandstoffen en naar meer duurzame energie,” stelde Van Geuns. “Dit betekent daarom dat we minder afhankelijk zullen zijn van landen buiten Europa.”
Europa heeft geen tijd meer om stil te zitten, waarschuwde Van Geuns de aanwezigen. Terwijl China de transitie van kolen naar hernieuwbare energie al maakt, en de Verenigde Staten fors investeren in energieproductie en schone energie in eigen land onder de Inflation Reduction Act (IRA), consumeert Europa nog wel fossiel, maar produceren we nauwelijks meer zelf.
Daarmee is de EU in de eerste helft van de energietransitie kwetsbaar. Hoe maken we de energievoorziening in Europa strategisch onafhankelijker? Willen we de energie-intensieve industrie (met staal en kunstmest) hier houden? Niet alleen de klimaatcrisis is urgent, economisch is er ook veel te verliezen. De EU moet zich oplijnen voor een snelle energietransitie.
- Lees ook het HCSS rapport “Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!” door Lucia van Geuns en Jilles van den Beukel.
Bron: ORAM, 10 juli 2024