Polen en Bulgarije krijgen geen Russisch gas meer. Draait Poetin straks ook de kraan dicht voor Nederland? En hoe erg is dat?
De gasprijzen schoten omhoog nadat Poetin bekendmaakte geen gas meer te leveren aan Polen. “Nederland is kwetsbaar omdat wij samen met de hele EU in één boot zitten met een gezamenlijke gasmarkt. Financieel is deze prijsstijging voor Nederland en Europa nog geen probleem, er is geld”, zegt energie-analist Jilles van den Beukel van onderzoeksinstituut The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) tegen de Telegraaf. “Het echte probleem ontstaat als er helemaal geen gas komt en we de gasvoorraden voor de volgende winter moeten vullen.”
Gazprom
Nederland haalt 15 procent van het gas uit Rusland, Europa als geheel 30 procent. Toch hoeven we niet meteen te vrezen. “Dat Poetin dreigt met afsluiting en Polen en Bulgarije afsluit, is niet het grootste nieuws. Dat is voor de korte termijn. En Polen en Bulgarije wilden toch al van hun Russische contracten af die tot eind dit jaar lopen. De Europese landen hebben zich op de actie van Gazprom voorbereid”, zegt Van den Beukel.
“Maar dat Gazprom hiermee, voor het eerst in tientallen jaren, zelf afspraken schendt met zijn klanten in Europa, is een ongekend precedent. Gazprom gold altijd als betrouwbare toeleverancier. Deze stap woensdag krijgt voor de lange termijn enorme gevolgen”, aldus Van den Beukel.
“Belangrijker: Gazprom verliest in één klap zijn betrouwbaarheid. Iedere afnemer gaat zich afvragen of Rusland nog wel levert. En dat is heel schadelijk voor Poetin, terwijl Europese landen komende jaren toch al minder gas gaan gebruiken. Hij schiet zich met deze actie echt in eigen voet. Voor de korte termijn interesseert het hem niet: Poetin gaat all in bij deze oorlog, hij wil Oekraïne controleren.”
Bron: De Telegraaf