HCSS in the media

Goed nieuws: zwijgen de wapens nu het coronavirus de wereld beheerst?

March 24th 2020 - 09:59

Heeft de gruwelijke coronapandemie ook nog een voordeel? Is er nu het virus de wereld beheerst, minder oorlogsgeweld en zwijgen de wapens? Algemeen Dagblad sprak erover met Tim Sweijs.

,,Oproepen tot een staakt-het-vuren zie je vaker als er een andere, actuele crisis is, maar daar wordt meestal pas gehoor aan gegeven als de strijdende partijen zien dat hun mensen zelf met bosjes ziek worden. Anders hebben ze geen belang om te stoppen met vechten’’, zegt Tim Sweijs, onderzoeksdirecteur bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). En zover is het in de meeste landen waar nu conflicten heersen (zoals Syrië, Afghanistan, Libië en Yemen) nog niet. Al kondigden de strijdende partijen in Libië dit weekend aan wel iets te voelen voor de door de VN voorgestelde wapenstilstand.

Maar er kan nog wel goed nieuws volgen, wat betreft oorlogsgeweld dan.

Al was het maar, zegt Sweijs, omdat de ‘staat die de gezondheid van de eigen burgers niet kan garanderen aan legitimiteit verliest’. Oftewel: als Iran er niet in eigen land voor zorgt dat de uitbraak onder controle komt, wordt de bevolking onrustig en komt het regime mogelijk zelf in gevaar. In Iran zijn inmiddels 1400 mensen gestorven aan het Covid-19 virus.

Voor de Syrische burgeroorlog, die zich nu vooral nog afspeelt in de regio Idlib, geldt dat er momenteel wel een wapenstilstand van kracht is. Dat bestand, dat veelvuldig geschonden wordt, is afgesproken tussen Rusland (dat aan de Syrische kant staat) en Turkije (dat een deel van de oppositie steunt). Beide landen hebben ook te maken met een corona-uitbraak, maar niet op zo’n grote schaal als in Iran.

Medici waarschuwen voor de enorme gevolgen die een corona-uitbraak in Syrië zelf kan hebben. Dit weekend werd (officieel) het eerste besmettingsgeval gemeld. De gezondheidszorg in het land lijdt al negen jaar onder de burgeroorlog en honderdduizenden Syriërs leven in vluchtelingenkampen waar de hygiëne slecht is. Sweijs: ,,Zo’n uitbraak kan ook gevolgen hebben voor het conflict zelf. Kijk naar de Eerste Wereldoorlog, daar brak ook onder militairen de Spaanse Griep uit. Op een gegeven moment was een kwart van de Amerikaanse soldaten in Europa ziek. Die kunnen dan dus niet vechten.’’

En gevolgen van het coronavirus op de nog langere termijn? Daar kan het alle kanten uitgaan.

Lees het hele artikel door Cyril Rosman op de website van Algemeen Dagblad.

Dr. Tim Sweijs is the Director of Research at The Hague Centre for Strategic Studies. He is the initiator, creator and author of numerous studies, methodologies, and tools for horizon scanning, early warning, conflict analysis, national security risk assessment, and strategy and capability development. Tim has lectured at universities and military academies around the world. His main research interest concerns the changing character of contemporary conflict. Tim is a Senior Research Fellow at the Netherlands Defence Academy and an Affiliate at the Center for International Strategy, Technology and Policy in the Sam Nunn School of International Affairs at the Georgia Institute of Technology.