Komt er ooit een winnaar in de oorlog in Oekraïne of moeten we ernstig rekening houden met en nieuw ‘bevroren conflict’ aan de rand van Europa? En welke rol kunnen autonome wapens spelen in de oorlog? Te gast in BNR’s Big Five van “Één Jaar Oorlog” is Patrick Bolder, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Rusland is met zijn offensief begonnen terwijl het er eigenlijk niet klaar voor is. Dat zegt defensiespecialist Patrick Bolder van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies in BNR’s Big Five. Volgens Bolder willen de Russen de westerse leveranties van zware wapens en tanks voor zijn. Ook zal Rusland onder de nieuwe bevelhebber Gerasimov niet in staat zijn om het overwicht in de lucht te verkrijgen.
In het oosten van Oekraïne verliest Rusland wekelijks zo’n 2.000 militairen voor 100 meter terreinwinst. Enorme aantallen, en beangstigend, zegt Bolder. ‘Poetin vindt het prima dat zijn volk lijdt en dat maakt het beangstigend. Het betekent dat Poetin niet snel zal terugtreden en ook dat wij het ons niet kunnen veroorloven hem te laten winnen, want dan werkt zijn strategie en daar hebben wij dan nog jaren last van.’
De strijd concentreert zich rond de Oost-Oekraïense stad Bachmoet (althans, wat daar van rest) waar volgens Bolder zo’n 1.000 militairen per dag sneuvelen. Bachmoet heeft weinig strategische waarde, maar des te meer waarde in termen van propaganda en symboliek. ‘Het heeft geen strategische waarde (…). Oekraïne doet er alles aan om Rusland dat niet te gunnen.’ En als de Russen het zouden winnen, dan is het volgens de defensiespecialist een Pyrrusoverwinning.
30.000 doden
‘Wagner Group heeft daar iets van dertigduizend man verloren, die ene Russische soldaat die oprukt moet over de lijken van zijn voorgangers heen. Dat is ook niet echt motiverend.’ Ondanks de ook hoge verliezen bij de Oekraïense strijdkrachten, noemt Bolder het een voordeel voor Oekraïne dat ze de Russen hier ‘tegenhouden en enorm slopen’. Volgens Bolder werkt de tijd in het voordeel van de Oekraïners omdat zij straks over zware wapens beschikken.
‘Het voordeel is dat de Oekraïners de Russen hier tegenhouden en enorm slopen.’
Patrick Bolder, defensiespecialist Den Haag Centrum voor Strategische Studies
De Russen weten dat en daarom zijn zij te vroeg met hun aanvallen begonnen. ‘Sinds een week of drie zijn daar meer Russen die hard proberen te duwen, ik heb de indruk dat de Russen dat versneld doen terwijl ze er eigenlijk niet klaar voor zijn.’
Geen luchtoverwicht
Terugkijkend op de inzet van de Russische luchtmacht tijdens de oorlog concludeert Bolder dat de Russen nooit een overwicht in de lucht hebben gekregen en dat ook niet snel zullen krijgen. ‘Ze hebben nooit veel vlieguren gemaakt, in het Westen moet een volledig operationele vlieger minimaal 180 uur per jaar vliegen. De Russen doen de helft. Ze zijn ook minder getraind op multi-operaties: luchtverdediging en grondaanvallen, daar hebben ze verschillende vliegtuigen voor en hun piloten zijn daarop getraind.’
Geen luchtoverwicht voor de Russen, en dat gaat niet veranderen nu Gerasimov het bevel over de Russische troepen heeft. ‘Je kan in een oorlog niet opeens je totale modus operandi veranderen, daar gaat zoveel training aan vooraf. Het gecoördineerd optrekken van luchtmacht en landmacht vergt veel training en dat is te weinig gebeurd de afgelopen jaren.
Bron: BNR Nieuwsradio / BNR Nieuwsradio