Research
In de monitor 2017-2018 hebben HCSS en Instituut Clingendael wederom door middel van verscheidene methodes de ontwikkelingen in de internationale orde gemonitord en geduid. Deze orde blijkt weerbaarder voor spanningen dan vaak wordt gedacht, en Nederland blijft goed gepositioneerd in dit internationale krachtenveld. De afgelopen vijf jaar gedroegen de grote mogendheden zich assertiever, echter in 2017 was een meer afwachtende houding waar te nemen. Dit is wellicht te verklaren door de onvoorspelbare houding van de regering Trump. Ondanks spanningen leek er in 2017 sprake van een relatieve luwte in de internationale betrekkingen.
Hoe snel de situatie kan veranderen, blijkt op het moment uit de gebeurtenissen rondom het conflict in Syrië. Ook migratiestromen, terrorisme en Russische beïnvloeding tonen aan dat externe en interne dreigingen nauw met elkaar verbonden zijn. Deze al vaak benoemde ‘nexus’ tussen binnen- en buitenland zal dan nu ook echt zijn beslag moeten vinden in een geïntegreerd buitenland- en veiligheidsbeleid.
De Strategische Monitor bevat naast de uitgebreide analyse van internationale trends in conflict en coöperatie, hoofdstukken gewijd aan:
-
- Dutch Foreign Relations Index: welke landen zijn partners van Nederland, op basis van gedeelde belangen en waarden?
-
- Dreigingen en kansen voor Nederland en Europa (o.a. migratie, terrorisme, klimaatverandering, cyberveiligheid)
-
- Politiek geweld
-
- De toekomst van Syrië
-
- Populistisch soevereinisme
Gezamenlijke publicatie met Instituut Clingendael.
Auteurs: Stephan De Spiegeleire, Kars de Bruijne, Frank Bekkers, Minke Meijnders, Tim Sweijs.