Westerse landen hebben er tevergeefs bij India op aangedrongen om sancties in te voeren tegen de Russische fossiele industrie. “India vaart zijn eigen koers,” zegt HCSS energie expert Lucia van Geuns in de Volkskrant. “Ze gaan vrij opportunistisch te werk.”
De olie uit Rusland was gemiddeld 13% goedkoper dan die uit andere landen, terwijl Russische olie voorheen juist relatief duur was voor India. Een Indiase staatsbank schat dat die korting het land in totaal zo’n 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) heeft gescheeld. “Een substantieel bedrag,” zegt Van Geuns.
De olie die India uit Rusland importeert is niet alleen voor binnenlands gebruik. “Raffinaderijen zien ook hun kans schoon om Russische olie wit te wassen en als bijvoorbeeld diesel door te verkopen aan Europa,” zegt Van Geuns. Zulke praktijken voorkomen is volgens haar een nagenoeg onmogelijke opgave.
Maar de conclusie dat de westerse sancties niet genoeg effect sorteren, is volgens haar onjuist. “Het prijsplafond van 60 dollar is doelbewust gekozen om de internationale handel niet al te veel te verstoren. Als de olieprijs wereldwijd stijgt, ben je nog verder van huis. Nu kan de Russische olie ruim vloeien, maar niet naar Europa. Landen als India en China trekken zich weinig van het prijsplafond aan, maar ze kopen wel onder de marktprijs.”
Uiteindelijk raakt dat de Russische oorlogskas. De overheidsinkomsten uit olie en gas lagen in april 64% lager dan een jaar eerder, zo meldde het Russische ministerie van Financiën vorige week. “Het doel was om de Russische inkomsten te raken’, zegt Van Geuns. ‘Dat lukt wel degelijk.”
Lees het hele artikel door Maarten Albers in De Volkskrant.