Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns: De vergeten voordelen van Groningen-gas

De parlementaire enquêtecommissie is selectief in haar waarheidsvinding. De voordelen van de gaswinning in Groningen zijn niet aan bod gekomen, schrijven HCSS energie experts Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns in een opiniestuk voor NRC.

Read more
Amrish Ritoe | NUnl: Russen investeren in Oekraïense mijnen voor lithium en grafiet

Rusland wil lithium en grafiet gaan delven in geannexeerd Oekraïens gebied. Deze grondstoffen hebben we nodig voor onder meer accu’s van auto’s, maar er is in Europa een tekort aan. HCSS strategisch adviseur Amrish Ritoe is gespecialiseerd in energie en grondstoffen en legt uit hoe het zit bij NU.nl

Column Trouw Rob de Wijk
Column: Europa in een spagaat tussen vergroenen en potentaten als Xi

Hoe leg je uit dat je de aarde moet slopen om het klimaat te redden, vraagt Rob de Wijk zich af in zijn column voor Trouw. Om onafhankelijker te worden van landen als China en Rusland op het gebied van grondstoffen, moeten we in Europa de – extreem vervuilende – winning van zeldzame aardmetalen zelf gaan doen. Maar als de stikstofproblematiek en het plaatsen van zonneparken en windmolens iets duidelijk maken, dan is het wel dat mondige burgers niet zonder meer met groene plannen meegaan, en het valt niet te verwachten dat de mensen staan te juichen bij mijnbouw in hun achtertuin.