Ron Stoop | Economie structureel anders na Russische inval

De inval in Oekraïne door Rusland twee jaar geleden had ook stevige economische gevolgen, schrijft HCSS strategisch adviseur Ron Stoop: allereerst natuurlijk voor Oekraïne en Rusland zelf, maar ook Nederland ontkwam er niet aan. De invasie heeft de internationale economie structureel veranderd. Met de ook elders oplopende politieke spanningen, is het nog maar de vraag of de open handelswereld van de afgelopen decennia snel terugkeert.

Read more
Essay | Oorlogsmoeheid en afbrokkelende steun: de uitdagingen voor Zelensky stapelen zich op

Juist in oorlog maken politieke leiders het verschil. De voortslepende oorlog in Oekraïne is een lakmoesproef voor het leiderschap van president Zelensky. Die doorstaat hij tot nu toe glansrijk, constateren Tim Sweijs en Mark van Vugt in een essay. Maar hoelang is dat nog vol te houden?

Column Rob de Wijk: Een gevoelige nederlaag voor Poetin: niet minder, maar meer Navo

Door de toetreding van Finland en nu ook Zweden, leed Poetin deze week een gevoelige nederlaag: in plaats van minder, kreeg hij meer Navo, schrijft Rob de Wijk in zijn column voor Trouw. ‘Oekraïne kan hij nog wel aan, maar een confrontatie met de Navo overleeft hij niet, zeker niet als Europa de defensie op orde krijgt.’