Olieopslagplaatsen die in rook opgaan. Brand in een militair onderzoekscentrum en in een grote chemische fabriek. Rusland heeft te maken met een golf van onverklaarbare branden en explosies op het eigen grondgebied.
Steeds vaker krijgen doelen van de Russische oorlogsmachine te maken met wat alles wegheeft van een aanval. Met name de belangrijke toevoer van brandstof en munitie – onder meer bedoeld voor het Russische offensief in de Donbas-regio in Oekraïne – worden geraakt, zien analisten.
Woensdag nog klonken er explosies rond opslagplaatsen in Belograd, Voronezh en Koersk, niet ver van de grens met Oekraïne. En maandag gingen twee grote oliedepots met duizenden tonnen brandstof in Brjansk in vlammen op.
Zou Oekraïne na ruim twee maanden oorlog bezig zijn met een tegenoffensief in Rusland?
Oekraïne bevestigt, noch ontkent
Oekraïne laat zich niet direct uit over mogelijke betrokkenheid bij de explosies en branden. Maar een belangrijke adviseur van president Zelenski stelt dat Rusland ‘een schuld’ moet afbetalen voor de invasie in Oekraïne. Wat er nu in Rusland gebeurt zou volgens hem wel eens ‘karma’ kunnen zijn.
Tim Sweijs van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) denkt dat het plausibel is dat Oekraïne iets met de branden en explosies in Rusland te maken heeft. “Er is een duidelijke strategisch-militaire logica”, zegt Sweijs. “We zien dat het de afgelopen weken toeneemt in frequentie en intensiteit.”
Spelen met vuur?
Rusland dacht aanvankelijk Oekraïne binnen een paar dagen op de knieën te krijgen. Maar na ruim twee maanden oorlog is dit nog steeds niet gelukt. Sterker nog, Oekraïne zou nu terugslaan op het grondgebied van Rusland.
Als Oekraïne ook maar achter een deel van de recente branden en explosies zou zitten, kan dit volgens Sweijs al voor verdere escalatie zorgen in het conflict. “Rusland bombardeert Oekraïne al. Maar er zal hoe dan ook een reactie komen. Mogelijk dat centra worden aangevallen waar de beslissingen voor de vermeende aanvallen in Rusland worden genomen kunnen.”
Veel onduidelijk
Rusland heeft Oekraïne al eerder beschuldigd van aanvallen op grensposten en andere doelen in Rusland: begin april bestookten twee Oekraïense helikopters volgens Moskou een oliedepot in Belgorod. Rusland beschuldigt Oekraïne ook van een aanval op een wooncomplex in Brjansk twee weken geleden.
In andere gevallen zwijgt Rusland of doet het de branden en explosies af als ongelukken. Ondertussen wordt de lijst alleen maar langer.
Maar zeker is het niet dat Oekraïne achter alle, of een deel, van de recente branden en explosies in Rusland zit. Rusland is berucht vanwege slecht onderhoud aan allerhande installaties. De zware sancties die het land opgelegd heeft gekregen zouden deze situatie alleen maar verergeren.
Ook valt het niet uit te sluiten dat er sprake is van sabotage door Russen zelf, die hiermee protesteren tegen de oorlog in Oekraïne en het regime van president Poetin.
Ondermijnt Russische logistiek
Als Oekraïne er wel achter zit is het de vraag wat Kiev hiermee kan bereiken. “Ze ondermijnen de logistiek van Rusland die al zoveel problemen heeft. De vraag is of Rusland in het geval van de oliedepots dit kan opvangen. Het is in ieder geval niet alleen symbolisch”, zegt Sweijs.
De militaire slagkracht die Oekraïne nodig heeft in de Donbas-regio – die Rusland in zijn geheel wil veroveren – en aanvallen op Russisch grondgebied bestaan volgens Sweijs naast elkaar. Maar of de vermeende aanvallen in Rusland de strijd ten gunste van Oekraïne kan keren is volgens Sweijs moeilijk te voorspellen.
Bron: RTL Nieuws
Foto bron: Flicker