Podcast
HCSS in the media

Rob de Wijk: Er staat heel veel op het spel voor de Europese Unie

April 17th 2020 - 09:39
https://pixabay.com/nl/photos/brussel-europa-vlag-4056171/

In NU.nl ochtendpodcast Dit Wordt Het Nieuws een gesprek met Rob de Wijk, over wat de EU doet in de coronacrisis. En dat is veel meer dan je denkt, maar je ziet het niet in de media.

Het Europees Parlement gaat stemmen over een gezamenlijk plan voor de aanpak van de coronacrisis. De Europese Commissie wil namelijk dat de lidstaten solidair met elkaar zijn. Hoever kan Europa gaan in deze globale aanpak? En wat zou er gebeuren als er niet samengewerkt wordt?

“Het is er op of er onder”, zegt Rob de Wijk. “Als er geen aanpak komt, en de Europese Unie laat dit lopen en is niet in staat om een plan te ontwikkelen voor het uit het slop trekken van de EU, dan zou het wel eens gebeurt kunnen zijn met die Europese Unie. Er staat echt heel veel op het spel op dit ogenblik”.

Luister de hele podcast hier terug.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.