Lang werd beleggen in wapens als onethisch gezien, maar door de Russische inval in Oekraïne is het besef gegroeid dat we niet zonder wapens kunnen om onze vrijheid te garanderen. Een wake-up call? “Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog.” In Podcast Jong Beleggen leert oud-luchtmachtman en HCSS-adviseur Patrick Bolder ons de sector helemaal kennen en legt uit hoe deze zich ontwikkelt.
Defensiebedrijven staan de laatste jaren bij steeds meer beleggers letterlijk op de radar. Dat is niet voor niets: de defensie-uitgaven stijgen wereldwijd en er zijn geen aanwijzingen dat dit op korte termijn zal veranderen. De ene vindt het ethisch niet kunnen en de ander stelt dat we wapens nodig hebben om onszelf te kunnen verdedigen. Sinds 2022 is er in ieder geval een verschuiving aan de gang. Samen met Patrick Bolder duiken we in deze industrie special van podcast Jong Beleggen in de wereld van defensie aandelen.
Bolder is een gepensioneerde Luitenant-Kolonel van de Koninklijke Luchtmacht van Nederland met een carrière van 40 jaar. Hij diende als militair meteoroloog en bekleedde daarna verschillende beleidsfuncties binnen de luchtmacht en defensiestaf. Bolder was betrokken bij strategische projecten zoals het Nederlandse EU-voorzitterschap en het Europees Defensieagentschap.
Sinds zijn pensionering in 2019 is hij als strategisch adviseur verbonden aan het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), waar hij zich richt op defensieplanning binnen de NAVO en EU, onbemande systemen en de militarisering van de ruimte. Een echte kenner dus op dit gebied.
In podcast Jong Beleggen bespreekt hij o.a. de volgende vragen:
- Wat is momenteel de status in de wereld op het gebied van oorlog en defensie?
- Kan je wat vertellen over de verschuiving van oorlogvoering? Het lijkt steeds technologischer te worden.
- Waar bestaat de defensie sector allemaal uit? We denken al snel aan wapenfabrikanten maar er is natuurlijk zoveel meer.
- Hoe kijk jij naar het ethisch dilemma’s dat beleggers hebben bij deze sector?
- Moet er onderscheid worden gemaakt voor controversiële wapens?
- Zijn overheden de enige klant in de defensie sector? Dus commerciële partijen leunen erg op overheden?
- Is het überhaupt mogelijk als particuliere belegger om iets over de kwaliteit van de producten te zeggen?
- In de USA zijn de defensie bedrijven vele malen groter dan de EU. Hoe komt dat?
- Kan je wat vertellen over een paar Europese beursgenoteerde defensie bedrijven?
- En ook over Amerikaanse beursgenoteerde defensie bedrijven?
- In hoeverre is / wordt defensie steeds meer afhankelijk van ‘normale’ commerciële bedrijven? Bijvoorbeeld wat we recent hebben gezien bij de levering van Starlink (SpaceX) producten door Elon Musk aan Oekraïne
- Welke onderdelen van de defensie industrie biedt de beste groeimogelijkheden voor defensiebedrijven op de lange termijn?