Twee partijen die een gewapende strijd beginnen, hoe ziet dat eruit in 2050? Met welke wapens voeren ze oorlog? En voeren mensen nog oorlog, of beslissen drones zelf? En waarover gaat het conflict van de toekomst? Normaal gesproken bespreekt podcast De Dag wat er nu gebeurt, maar deze zomer wordt een blik vooruit geworpen: oorlog in 2050.
Tim Sweijs, Directeur Onderzoek aan het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), maakte een boek over het denken over oorlog na de Russische invasie in Oekraïne. Samen met Marijn Hoijtink, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Antwerpen, is hij te gast bij podcast De Dag op NPO Radio 1.
“Volgens mij draaien oorlogen van de toekomst precies om die dingen waar de oorlogen van nu ook om draaien: die gaan over veiligheid, die gaan over macht, die gaan over welvaart, en die gaan ook over verschillen in ideologieën. Ze worden echter wel op een hele andere manier uitgevochten,” stelt Tim Sweijs in gesprek met presentator Marco Geijtenbeek.
“Het gaat futuristischer worden maar het zal altijd wel een samenspel blijven van menselijk handelen en van nieuwe technologieën. Op het slagveld van de toekomst zullen autonomere drones en wapens een belangrijke rol gaan spelen,” zegt ook Hoijtink. Ze beschrijft hoe alle landen investeren in zwermen drones die de hoofdrol moeten gaan spelen op het slagveld. De drones moeten bovendien steeds zelfstandiger keuzes maken.
“Het is belangrijk om één ding niet te vergeten: oorlog wordt gevoerd door mensen, om een politiek doel te bereiken. In feit draait oorlog erom dat je bereid bent mensenlevens op te offeren en bloed te verspillen om een tegenstander je wil op te leggen,” vervolgt Sweijs.
“De oorlog in Oekraïne heeft ons doen realiseren dat grootschalige conventionele oorlog niet iets is uit een ver verleden. Oorlog blijft bestaan, dat is een realiteit die we niet zomaar kunnen wegwensen. En zelfs als we dachten dat wel te kunnen doen, en dachten onze krijgsmacht te kunnen afbouwen, onze wapens te begraven, dan zijn er tegenstanders die daar anders over denken. Dat besef is nu neergedaald.”
Luister de hele podcast hieronder:
Bron: NOS podcast De Dag, NPO Radio 1, 6 augustus 2024
- Presentatie & montage: Marco Geijtenbeek
- Redactie: Judith van de Hulsbeek