Vrijwel alle beloofde wapens uit het Westen zijn geleverd. Volgens de NAVO is Kyiv klaar voor een offensief. Oekraïne beschikt inmiddels over 230 moderne tanks, 1550 pantservoertuigen, grote hoeveelheden munitie en duizenden door het Westen getrainde soldaten. Oekraïne zegt dat de voorbereidingen er bijna op zitten. Hoe gaat het offensief er dan uitzien? Twee experts beantwoorden de vijf belangrijkste vragen bij RTL Nieuws.
Wanneer kunnen we het offensief verwachten?
“Ik denk dat het minimaal nog drie weken kan duren”, zegt Patrick Bolder, defensiespecialist van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). “Veel regen moet er dan niet meer vallen. De ondergrond moet hard zijn, anders lopen voertuigen vast in de modder. Je rijdt niet alleen over de weg, want dan ben je kwetsbaar. Hoe langer je wacht, hoe beter je je kunt voorbereiden, maar ook hoe beter de Russen kunnen werken aan hun verdediging.”
Ook Mart de Kruif, oud-commandant der landstrijdkrachten, verwacht een offensief in mei of juni. “Je moet alles klaar hebben, want je kunt maar één keer toeslaan. Dan gaat het om materiaal, reserveonderdelen en munitie. Dat laatste is een cruciaal onderdeel. Je kunt je geen munitietekort veroorloven. Je hebt twee, drie weken om terreinwinst te boeken en die moet je vervolgens zien vast te houden.”
Hoe voer je een offensief succesvol uit?
De Kruif: “De eerste fase is de belangrijkste fase, je moet door de buitenste korst heen zien te breken. De eerste kilometers achter de frontlinie. Hier hebben de Russen stellingen opgeworpen en zich ingegraven. Ben je eenmaal de achterste verdedigingslinie voorbij, dan kun je meters maken en ruimte terugwinnen.”
Bolder: “Wil Oekraïne succesvol zijn, dat moet het snel kunnen manoeuvreren. Je moet in korte tijd veel materiaal en mankracht naar één of twee punten kunnen brengen, waar je vervolgens toeslaat. Oekraïne heeft hier het voordeel van de ‘binnenbocht’: logistiek gezien kunnen ze wapentuig en soldaten sneller transporteren.”
Waar gaat het offensief plaatsvinden?
De Kruif: “Het zal niet over meerdere assen zijn, zoals de Russen dat deden vorig jaar februari. Ik verwacht maximaal twee plekken. Ondertussen voer je ook schijn- en nevenaanvallen uit. Je wilt de Russen zo lang mogelijk in onzekerheid houden. Zolang ze niet weten waar het zwaartepunt ligt, heb je de meeste kans op slagen.”
Bolder: “Je moet je vijand verrassen. Je wil eigenlijk dat hij niet meer kan bijkomen van de eerste klap die je uitdeelt.”
Aan welke plekken moeten we dan denken?
De Kruif: “Ik zie twee mogelijkheden. Eén in het noordoosten, in de omgeving van Luhansk. Dat ziet er een beetje uit als Noord-Frankrijk. Een uitgestrekt gebied, zonder ingewikkelde uitdagingen, zoals lastige rivieren die je moet oversteken. En twee: in het zuiden. Als je weet door te breken en tot Melitopol kunt komen, kun je de aanvoerlijnen van de Russen afsnijden.
Bolder: “Het meest effectief zou het terugveroveren van de Krim zijn. De Oekraïners hebben eerder al laten zien dat ze de brugverbinding naar Rusland kunnen uitschakelen. Het is een gevaarlijke operatie die niet de meeste kans van slagen heeft. Bovendien zul je eerst de regio Cherson moeten zien te veroveren. Maar het zou echt een klap zijn die zal natrillen in heel Rusland.”
De Kruif: “In het heroveren van de Krim geloof ik niet zo. Poetin gaat dan de kernwapenkaart trekken, omdat het schiereiland voor hem cruciaal is. De kans op succes lijkt me klein, omdat het over land moeilijk te bereiken is. Met het afsnijden van de aanvoerlijnen kun je wel de dreiging weghalen, waarmee je de Krim neutraliseert.”
Wat doen de Russen intussen?
Bolder: “Vandaag lag Kyiv weer onder vuur door raketaanvallen. Rusland blijft zo druk zetten en dwingt Oekraïne zijn luchtafweergeschut te spreiden. Rusland wil voorkomen dat de legertop massa kan creëren, want dat is nodig bij een offensief. Daarom zie je ook Russische soldaten gelegerd in Belarus. Oekraïne kan niet anders dan ook aan de noordgrens troepen neerzetten, want je weet niet of Russen misschien toch de grens overgaan.”
De Kruif: “Intussen richt Rusland zich op het verdedigen van het ingenomen gebied. Op satellietfoto’s is te zien dat ze op plekken tankgrachten en duivelstanden hebben aangebracht, maar de linie die ze moeten verdedigen is in totaal 800 kilometer lang.”
Bolder: “Rusland zal zo lang mogelijk willen verdedigen. De Russen denken een lange adem te hebben. Ze hebben een grote wapenindustrie en met 144 miljoen inwoners meer mensen dan Oekraïne, dat zo’n 44 miljoen inwoners telt. Ze hebben dus tijd en kunnen ook over een paar jaar hun doelstellingen behalen. Dat is een beangstigend uitzicht voor het Westen.”
Bron: RTL Nieuws, 28 april 2023