In een periode van grote wereldwijde militaire ontwikkelingen is de vraag: hoe ziet effectieve afschrikking eruit in de 21e eeuw? Dat vormt het onderwerp van de Annual Review of Military Studies (NL ARMS) dat de FMW samenstelde. Minister Ank Bijleveld kreeg vandaag het eerste exemplaar overhandigd.
Afschrikking van de tegenstander is een essentiële bouwsteen van NAVO’s Strategisch Concept. Het is één van de vitale strategische functies van de Nederlandse defensie-organisatie. Een geloofwaardige en robuuste afschrikkingscapaciteit helpt oorlog te voorkomen juist wanneer internationale verhoudingen flink gepolariseerd zijn.
Bij de opening van elk academisch jaar publiceert de FMW een NL ARMS. Centraal dit jaar staat afschrikking. Op 28 januari werd de nieuwste editie getiteld “Deterrence in the 21st Century: Insights from Theory and Practice” overhandigd aan Minister Bijleveld. Dit jaar vindt de uitreiking plaats in kleine kring wegens de coronamaatregelen.
Dit onderwerp staat hoog op de agenda, zo gaf de minister aan. “Met name ook binnen de NAVO. Ik spreek daar regelmatig over met mijn collega-ministers. Goed dat wij ook op academisch niveau een bijdrage leveren aan een sterkere NAVO. Want daar gaat dit in de kern over: geloofwaardige afschrikking.”
Hoe ziet effectieve afschrikking eruit in de 21e eeuw?
De huidige periode van strategische turbulentie leidt tot een reeks uitdagingen voor afschrikking – even gevaarlijk als divers. Grote mogendheden moderniseren hun kernwapenarsenalen. Lange afstandsraketsystemen en onbemande systemen worden in rap tempo ontwikkeld. Offensieve cybercapaciteiten vormen een directe bedreiging voor de integriteit van nucleaire C2 structuren. Daarnaast ondermijnen Sensor technologie en algoritmes oude Koude Oorlog concepten zoals Wederzijds Gegarandeerde Vernietiging. Niet-statelijke groeperingen krijgen een steeds grotere slagkracht. En nieuwe, geïntegreerde afschrikkingsconcepten van landen als Iran, China en Rusland maken geen onderscheid tussen oorlog en vrede, militair en civiel, en defensief en offensief.
Inzichten
In het boek brengen auteurs commodore prof. dr. Frans Osinga en dr. Tim Sweijs inzichten van wereldleidende experts afkomstig uit drie continenten samen – uit Europa en de VS, maar ook uit landen als China, Iran, Israël en Rusland. De diepgravende analyses in het boek vormen niet alleen stof tot nadenken voor theoretici; ze bieden ook concrete handvatten voor professionals in planningstaven om afschrikking in de veiligheidsomgeving van de 21e eeuw vorm te geven.
Air Commodore Professor Dr. Frans Osinga is voorzitter van de afdeling Oorlogsstudies van de FMW en de bijzondere leerstoel Oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden. Dr. Tim Sweijs is Directeur Onderzoek van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en Research Fellow aan de FMW.
De nieuwste NL ARMS editie is nu verkrijgbaar in open access of als hardcover.