Met de juiste beleidsondersteuning wordt de tankopslagsector een aanjager van de energietransitie, die bijdraagt aan het vormgeven van het energielandschap van de komende decennia, zo concluderen onderzoekers Irina Patrahau, Michel Rademaker en Lucia van Geuns in een nieuw rapport.
Het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) heeft recent een serie papers uitgebracht over de veranderende rol van tankopslag in de energietransitie. In deze nieuwe Nederlandstalige samenvatting zijn de belangrijkste aspecten van de vier publicaties uitgelicht.
Het doorvoeren van de energietransitie vereist een evenwichtsoefening tussen het nieuwe en het oude systeem. Spelers in de toeleveringsketens van olie en gas bevinden zich in een spagaat; zij staan voor de uitdaging enerzijds te blijven voldoen aan de langzaam afnemende vraag naar fossiele brandstoffen, en anderzijds CO2-reductie mogelijk te maken met nieuwe energieproducten.
In het rapport “Tankopslag in Transitie” lichten de onderzoekers de belangrijkste aspecten over de veranderende rol van tankopslag in de energietransitie uit.
Het gebrek aan regulering met betrekking tot nieuwe technologieën veroorzaakt grote onzekerheid, maar wachten is geen optie. Opslagbedrijven moeten een strategie ontwikkelen, waarin zij expertise en kennis uitbreiden, samenwerken met beleidsmakers en belanghebbenden, de activiteiten van de sector transparanter maken en hun rol in de huidige economie laten zien.
Voor een soepele uitfasering van fossiele brandstoffen en vervanging door betaalbare en beschikbare voorraden koolstofarme energie, zullen regeringen binnenlandse industrieën moeten ondersteunen bij hun transitie en het opzetten van nieuwe toeleveringsketens. Ondanks grote onzekerheden is een betrouwbare energie-infrastructuur, inclusief opslag, overslag en transport, essentieel in de strijd tegen klimaatverandering.
Voor de volledige rapportages kunt u hier ook de complete Engelstalige publicaties raadplegen:
- Paper 1: The European tank storage sector and the global energy landscape
- Paper 2: European tank storage in today’s global value chains: What role does it play in our economy?
- Paper 3: European tank storage in global supply chains: Outlook to 2030
- Paper 4: The European tank storage sector: 2050 and beyond
Deze publicaties zijn het resultaat van onafhankelijk onderzoek. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt volledig bij de auteurs. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van VOTOB (Nederlandse Vereniging van Tankopslagbedrijven) en FETSA (Federatie van Europese Verenigingen voor Tankopslag) aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.