Column

MH17: Een Diplomatieke Reconstructie

June 5th 2019 - 09:00
MH17

Op 17 juli 2019 is het precies vijf jaar geleden dat vlucht MH17 werd geraakt door een luchtdoelraket. De Boeing stortte neer in Oekraïens oorlogsgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger nog altijd gewapende strijd leveren. Alle 298 inzittenden van de vlucht kwamen om het leven, waaronder 193 Nederlanders en vier Belgen.

Veel vragen van toen blijken nog altijd relevant en worden opgevolgd door nieuwe vragen met geopolitieke implicaties. Welke druk oefent Nederland uit? Hoe verspreidt Rusland desinformatie over MH17? Worden de verantwoordelijken ooit vervolgd? Hoe pakt de Russische rol in het Oekraïense conflict uit?

In het dossier "De Geopolitiek van MH17" van de Clingendael Spectator staan vijf deskundigen, waaronder Han ten Broeke van The Hague Centre for Strategic Studies, stil bij de geopolitieke aspecten van de ramp van vijf jaar terug. 

Met het neerhalen van MH17 kwam Nederland op 17 juli 2014 volgens veel betrokkenen met een harde klap in de geopolitieke realiteit terecht. Nederland zou daar heel snel en soms ook hardhandig lessen leren. In de inleiding deelt Han ten Broeke zijn persoonlijke observaties als aanvankelijke trait d’union tussen regering en parlement en vervolgens als MH17-woordvoerder voor de VVD. Wat gebeurde er in de machinekamer na de ramp?

Lees het volledige dossier via: https://spectator.clingendael.org/nl/dossier/de-geopolitiek-van-mh17