Groningen opengooien, een maximum gasprijs instellen of de energiebelastingen verlagen. Experts opperen de ene na de andere maatregel voor het drukken van de almaar stijgende energierekening. Wat zijn de voor- en nadelen van deze voorstellen? HCSS energie expert Jilles van den Beukel bespreekt er een paar in het Financieele Dagblad.
Meer gas uit Groningen
‘Alle kleine beetjes helpen, maar verwacht geen wonderen’, zegt energie-expert Jilles van den Beukel. Volgens cijfers van het Internationaal Energieagentschap verbruikte de Europese Unie in 2021 bijna 400 miljard kuub aardgas, waarvan 155 miljard kuub uit Rusland kwam. Van den Beukel berekent dat 10 miljard kuub extra winning uit Groningen zorgt voor een verlaging van de gasprijs met 5% tot 10%. Voorheen pompte Nederland altijd 40 tot 50 miljard kuub aardgas per jaar omhoog uit Slochteren. Dat zou in potentie de gasprijs met 25% tot 50% kunnen drukken. Maar volgens Van den Beukel is het niet realistisch om te denken dat de gaskraan weer volledig opengaat.
Lagere belastingen
‘Belastingverlaging zou een effectief middel kunnen zijn’, zegt energie-expert Van den Beukel. De energierekening gaat onmiddellijk omlaag. Het nadeel is dat de overheid op deze manier iedereen compenseert, terwijl sommige mensen hoge energiekosten kunnen dragen. ‘Bij hen neem je dan de prikkel weg om energie te besparen en te verduurzamen.’
Compensatie lage- en middeninkomens
Door lage- en middeninkomens een eenmalige toeslag te geven, compenseert de overheid al snel de mensen die het geld het meeste nodig hebben, zegt energie-expert Van den Beukel. De overheid trok eerder €1300 uit voor mensen met een inkomen tot 120% van het minimumloon.
Het aanbod van energie vergroten
Volgens Van den Beukel is deze oplossing goeddeels uitgeput: ‘alles wat kan draaien draait’. Wat nu niet helpt, is het watertekort in Europa. Dat zorgt voor lage rivierstanden, waardoor de scheepvaart steenkool niet goed kan vervoeren en atoominstallaties slecht kunnen afkoelen. Als het gaat regenen, kunnen deze centrales mogelijk harder draaien.
Lees het volledige artikel door Orla McDonald in het Financieele Dagblad.