Ook in 2024 zullen BNR Nieuwradio en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) in podcast De Strateeg onder leiding van Paul van Liempt de belangrijkste ontwikkeligen op het internationale toneel en de gevolgen daarvan voor overheden, bedrijven en mensen bespreken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.
Beluister hier enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar!
Host: Paul van Liempt
Redactie: Michaël Roele
De Strateeg | Minister Ollongren: ‘Defensie gaat ons structureel meer geld kosten’
Minister Kajsa Ollongren van Defensie denkt dat het veiligheidsbeeld van Nederlanders op dit moment verandert als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Ollongren benadrukt dan ook dat er de komende jaren structureel meer geld naar defensie zal moeten gaan. ‘Veiligheid en vrede hebben een prijs’.
Bron: BNR Nieuwsradio, 26 maart 2023
De Strateeg: Hoe toekomstbestendig is de NAVO?
De oorlog in Oekraïne heeft de NAVO weer op scherp gezet. Met de twee nieuwe lidstaten Finland en Zweden is de NAVO sterker dan ooit, aldus De Croo in Vilnius. De NAVO-lidstaten investeren fors meer in defensie en hier mee is de Europese veiligheid, democratie en vrijheid in tijden niet zo goed verdedigd. Maar dat wil niet zeggen dat de problemen voor de NAVO van tafel zijn. De dreiging van Rusland voor Europa blijft, en Amerika matigt zijn toon naar China niet. Is de NAVO wel klaar voor deze dreigingen in de toekomst?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Anna van Zoest, directeur van de Atlantische Commissie.
- Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Bron: BNR, 25 September 2023
De Strateeg: De akelige actualiteit van de film Oppenheimer
De film Oppenheimer is dit jaar één van de grote successen in de bioscoop. Het verhaal over de ontwikkeling van de eerste atoombom is misschien wel actueler dan ooit. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de dreigementen vanuit Rusland en het opzeggen van allerlei verdragen door onder meer Amerika. Maar in tegenstelling tot de Koude Oorlog hebben tegenwoordig veel meer landen de beschikking over kernwapens. Wat te denken van Noord-Korea, India en Pakistan, en ook China zit niet stil. Kortom: we moeten anno 2023 opnieuw leren omgaan met deze kernwapens. Maar hoe?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies
- Michal Onderco, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Bron: BNR Nieuwsradio, 10 September 2023
De Strateeg: Hoe wantrouwen de Nederlandse democratie tot op het bot kan raken
In nog geen twee maanden tijd werden overheidsgebouwen in de Verenigde Staten en Brazilië bestormd. Wereldwijd staan democratische rechtsstaten onder druk, ook op het Europese continent is er veel onrust. Nederland daarentegen staat al 10 jaar in de top 10 van wereldwijd best functionerende rechtsstaten. Toch is het vertrouwen in de politiek nog nooit zo laag geweest. Hoe kan het dat er zo weinig vertrouwen is in de Nederlandse politiek? Wat voor gevolgen heeft dit voor de democratische rechtsstaat? En wat moet er gebeuren om het tij te keren?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Kees Verhoeven, oud-D66 Kamerlid en oprichter van Bureau Digitale Zaken
- Linde Arentze, Strategisch analist van HCSS
Bron: BNR Nieuwsradio, 21 mei 2023
De Strateeg: Hoe de geopolitieke competitie Europa én Nederland economisch kan ontwrichten
De oorlog in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt waar grootmachten in terecht zijn gekomen: een steeds hoger oplopende geopolitieke competitie. China kwam op en Rusland liet zich weer zien. Maar de wereldeconomie is sinds de Tweede Wereldoorlog in elkaar vervlochten. Wat betekent dat een crisis in deze geopolitieke competitie, met name in Oost-Azië, catastrofale gevolgen kan hebben voor de Europese én de Nederlandse economie en stabiliteit. Hoe kunnen we geopolitiek schokbestendiger worden? Wat staat er op het spel met de kritieke grondstoffen en chips en is ASML genoeg om Nederland de komende decennia te verzekeren van een belangrijke geopolitieke positie?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Ruben Brekelmans, Buitenlandwoordvoerder van de VVD
- Joris Teer, Strategisch analist van HCSS
Bron: BNR Nieuwsradio, 18 juni 2023
De Strateeg: Hoe moet Europa zich voorbereiden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen?
Nog precies één jaar en dan gaan de Amerikanen weer naar de stembus om een president te kiezen, en opnieuw lijkt het een strijd tussen Joe Biden en Donald Trump te worden. Als Trump aan de macht komt is de kans groot dat de steun aan Oekraïne stopt en dat Europa meer op zichzelf aangewezen zal zijn. Maar is dat laatste ook met Biden niet al het geval? Amerika verlegt zijn blik steeds meer naar het Verre Oosten. Hoe moet Europa daarmee omgaan. Zowel onder president Biden als onder Trump?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Paul van Hooft, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
- Kenneth Manusama, Jurist en Amerika-expert.
Bron: BNR Nieuwsradio, 5 november 2023
De Strateeg: Is vrede tussen Israël en de Palestijnen ooit mogelijk? En zo ja, hoe?
Zaterdag 7 oktober was de dag waarop de wereld werd opgeschrikt door de grootste slachting op Joden sinds de Holocaust. Terreurorganisatie Hamas verraste Israël totaal met een heftige aanval. Het antwoord van Israël is spijkerhard. Gaza werd direct afgesloten van water, stroom en voedsel en flinke luchtaanvallen braken uit. Vrede is ver uit zicht. Dat is een understatement. Maar hoe heeft het weer zo mis kunnen gaan in Israël? En hoe kan er ooit een oplossing komen?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Robert Serry, oud-VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten.
- Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Bron: BNR Nieuwsradio, 22 oktober 2023
De Strateeg: Op weg naar een multipolaire wereldorde?
In de Koude Oorlog kenden we een bipolaire wereld met Amerika en de Sovjet-Unie als grootmachten. Na het uiteenvallen van die laatste bleef alleen de VS nog over als grote macht: een unipolaire wereld dus. Hoe anders is dat nu met Rusland in de oorlog in Oekraïne en de opkomst van China? Maar vlak ook Europa niet uit. Met de Europese Unie als machtsblok wordt in de wereld serieus rekening gehouden, al zijn we nog altijd wel afhankelijk van zowel Amerika als China. Wat betekent deze multipolaire wereld voor ons en welke rol spelen de verschillende machtsblokken daarin?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Mathieu Segers, hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht.
- Renée Jones-Bos, voormalig ambassadeur in Rusland en de Verenigde Staten.
Bron: BNR Nieuwsradio, 12 maart 2023
De Strateeg: Hoe mijnbouw Europa minder afhankelijk kan maken
Europa zet zich met de nieuwe Critical Raw Materials Act volledig in om nog minder afhankelijk te worden van landen zoals China. De Europese ambities zijn torenhoog. Europa moet de leider worden in deze industrie, maar hiervoor moet nog behoorlijk wat gebeuren. Hoe zorgen we ervoor dat Europa de strategische autonomie in eigen handen krijgt ten opzichte van China? En dan is er nog president Biden. Die kondigde in augustus de Inflation Reduction Act aan. Hoe gaat Europa tegen deze grootmachten opboksen?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Michel Rademaker, medeoprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
- Jeff Amrish Ritoe, directeur bij handelsmaatschappij WMC ENergy en strategisch adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Bron: BNR Nieuwsradio, De Strateeg, 10 april 2023
De Strateeg | Hoe klassieke oorlogsvoering toch nog steeds de boventoon voert
Oorlogen worden al sinds jaar en dag bevochten, met alle gevolgen van dien. Na 70 jaar vrede in Europa, werden wij wakker geschud door de oorlog in Oekraïne. Want wat oorlog is, weten wij eigenlijk niet meer. Éen ding is zeker, we zitten nu in een nieuwe fase. De aard van oorlog is onveranderlijk, maar het karakter van de oorlog verandert wél. De bloederige strijd in Oekraïne laat een mate van continuïteit zien in oorlogsvoering, desondanks dendert de trein vol technologische ontwikkelingen voort. Dus een belangrijke vraag is: wat staat vast en wat verandert er? Zijn wij hierop voorbereid, kunnen we ons hierop voorbereiden én hoe doen we dit?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Gijs Tuinman, Luitenant-kolonel Nederlandse krijgsmacht en onderscheiden in de Militaire Willemsorde
- Tim Sweijs directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studie