HCSS in the media

EenVandaag: Paul Verhagen over Rusland en de race om het coronavaccin

August 3rd 2020 - 17:00

Een 'Spoetnikmoment' wordt het genoemd: in Rusland kan in oktober al de eerste mens een coronavaccin krijgen. In Nederland zal het niet zo'n vaart lopen. En de strijd van Rusland om 'de winst' is dan ook enorm, legt Paul Verhagen uit bij EenVandaag.

Het belang van de Russen als eerste de bevolking te kunnen vaccineren is enorm vertelt Paul Verhagen, data-wetenschapper bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Het is prestige en heeft ook een enorm economisch effect als je als eerste je economie kunt opengooien."

Daarnaast is het ook nog een goede zet op het internationale schaakbord van wereldmachten, want je kunt vervolgens ook kiezen aan welke landen je de vaccins vervolgens geeft. En dat is tactisch een sterk voordeel, vertelt Verhagen. "Als ze dat gaan toebedelen aan hun bondgenoten, dan kun jij kiezen welke landen een economische voorsprong krijgen. Dat is een goede troefkaart voor je allianties."

Lees het artikel terug bij EenVandaag of luister de radio-uitzending hier (vanaf 42min45)

Paul Verhagen is a data scientist at HCSS, and holds a Master’s degree in Environment and Resource Management from the Vrije Universiteit Amsterdam. He obtained his Bachelor’s degree at Amsterdam University College majoring in theoretical physics and philosophy. Paul has attended exchange programs in Beijing, Hong Kong and Shanghai. Prior to joining HCSS, Paul interned at the Dutch Ministry of Foreign Affairs where he worked on global cyber capacity.