Moeten we nu echt zo bang zijn voor die Chinezen en hun glimlachende dictator Xi Jinping? Volgens dr. Friso Stevens zijn de zorgen over de vermeende wereldheerschappij van China lichtelijk overtrokken. Eind vorige maand promoveerde de jonge doctor op de assertiviteit van de Aziatische hegemoon en de opkomst van Xi Jinping. Westerse media reduceren China’s buitenlandstrategie vaak tot een prestigeproject van de leider.
Volgens Stevens zit er echter wel degelijk continuïteit in die verder teruggaat dan de aanstelling van Xi, vertelt hij in een serie gesprekken met Jort Kelder in dr Kelder en Co op NPO Radio 1.
Bron: dr Kelder en Co, za 8 april 2023
Vriendjes met China
Volgens dr. Friso Stevens zijn de zorgen over de vermeende wereldheerschappij van China lichtelijk overtrokken. Eind vorige maand promoveerde de jonge doctor op de opkomst van Xi Jinping en diens assertiviteit. Westerse media reduceren China’s buitenlandstrategie vaak tot een prestigeproject van de leider – ten onrechte, meent Stevens.
Welke strategie past het Westen in de omgang met de expansiedrift van de grote Aziatische roofmier? Stevens promoveerde erop en leest de Verenigde Staten en Europa de les in Jortcast #588
Bron: Jortcast #588, do 13 april 2023
Aanstaande wereldoorlog
Dat machtsverhoudingen in de wereld verschuiven, betekent niet dat we acute dreiging uit China hoeven te voelen. In de nazit stelt dr Kelder aan dr. Friso Stevens de hamvraag: is er een nieuwe wereldoorlog aanstaande? De parallellen met 1913 vallen volgens Stevens wel degelijk te trekken. Een cursusje Chinees voor gevorderden.