Research
Na de marktconsultatie kernenergie waarin inzichtelijk is gemaakt onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zouden zijn om te investeren in de bouw van kerncentrales in Nederland, welke publieke ondersteuning daarvoor nodig is en in welke regio’s er belangstelling is voor de realisatie van een centrale, heeft de voormalige Staatssecretaris voor Klimaat en Energie toegezegd een Scenariostudie te laten uitvoeren.
Doelstelling van deze scenariostudie is achterhalen op welke manier kernenergie in de toekomstige Nederlandse energiemix een onderdeel kan zijn van het energieaanbod – en wat hiervan de kosten en baten zijn.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn een aantal deelvragen beantwoord:
- wat wordt de LCOE (Levelized Cost Of Electricity) van kernenergie gelet op bouwkosten, financiering, brandstof, bedrijfsvoering, onderhoud, afvalverwerking, ontmanteling van kernenergie in relatie tot in relatie tot andere CO2-vrije energiebronnen?
- wat is de mogelijke invloed van door de overheid te hanteren financieringsstructuren (onder andere voor de kosten van kernenergie ten behoeve van een level playing field binnen het gehele energiesysteem?
- wat is de invloed van kernenergie op de integrale kosten van het Nederlandse energiesysteem tussen 2030 en 2050 en daarna?
- wat is de invloed van kernenergie op de leveringszekerheid van het Nederlands energiesysteem tussen 2030 en 2050 en daarna?
- wat is de invloed van kernenergie op de importafhankelijkheid van het Nederlands energiesysteem tussen 2030 en 2050 en daarna?
- wat is de invloed van kernenergie op het grondstofgebruik van het Nederlands energiesysteem tussen 2030 en 2050 en daarna?
- wat is de invloed van kernenergie op de ruimtelijke impact van het energiesysteem tussen 2030 en 2050 en daarna?
- De invloed van kernenergie op de totale kosten van het Noordwest-Europese energiesysteem is minder dan 1 % per jaar
- Wanneer Nederland afziet van kernenergie, neemt de afhankelijkheid voor import van energie toe
- Kernenergie draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van import van zeldzame grondstoffen
- Kernenergie leidt tot minder ruimtegebruik voor het produceren van elektriciteit in Noordwest Europa
- Voor ontwikkeling van kernenergie is actieve participatie van de rijksoverheid essentieel
Deze studie is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitgevoerd door het consortium bestaande uit Witteveen+Bos, eRisk Group en The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).