HCSS in the media

Voor de Ommekeer TV: Rob de Wijk over China als wereldmacht

March 19th 2020 - 17:30
Voor de Ommekeer TV

Ad Verbrugge spreekt bij Voor de Ommekeer TV met hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over zijn boek ‘De nieuwe wereldorde’. Als we nog iets van de huidige wereldorde willen handhaven, zullen we moeten samenwerken. Wat is het andere scenario?

De ondertitel van het boek is niet voor niets: ‘Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt’. Ter illustratie haalt De Wijk in dit gesprek Montenegro aan. Ze bouwen daar een snelweg met Chinees geld en duidelijk is dat ze het niet kunnen terugbetalen. Ze zullen vervolgens worden gedwongen om net als Sri Lanka territorium of infrastructuur af te staan. “Dan kan het zomaar zijn dat China een marinehaven kan beginnen in een NAVO-land.”

Een ander voorbeeld is het aan te leggen 5G-netwerk. Als we in zee gaan met Huawei, zal China uiteindelijk de standaarden bepalen en de wereldmacht volledig naar zich toetrekken. Deze discussie wordt veel te weinig gevoerd en de politici weigeren het te begrijpen. Hoe dit in zijn werk gaat? De Wijk vertelt het bij Voor de Ommekeer.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.