Poetin dreigt met kernwapens
Tim Sweijs, directeur onderzoek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), sluit zich bij die woorden aan. “Een wereldoorlog wordt gevoerd door veel landen, op verschillende continenten, waarbij nog grotere aantallen doden vallen. Dus nee: dit zie ik niet als een wereldoorlog. Maar ik vrees wel dat de kans op een Derde Wereldoorlog afgelopen week groter is geworden. Veel oorlogen beginnen met een onverwachte wending. Nu dreigt Poetin met kernwapens.”
Vooralsnog lijkt er eerder een nieuwe Koude Oorlog gaande dan een Derde Wereldoorlog. Maar waar de Koude Oorlog werd beheerst door twee machtsblokken – communisme versus kapitalisme, oost tegen west – pleiten Poetin en Xi voor een multipolaire orde. Een wereld waarin meerdere grote spelers de dienst uitmaken in ‘hun’ territorium. Rusland, China en de VS, maar ook India, Brazilië en Zuid-Afrika.
Voor Peking is de rol van Europa bijzonder belangrijk. De historische verhoging van het Duitse defensiebudget, het doorgaans neutrale Zweden dat wapens levert aan Oekraïne, de nog neutralere Zwitsers die Russische banktegoeden bevriezen – China volgt het op de voet. “Poetin heeft in drie dagen voor elkaar gekregen waar Amerikaanse presidenten al drie decennia op hameren,” zegt Sweijs. “Het versterken en het verhogen van de Europese defensie-inspanning.”
Dams wijst erop dat China altijd groot voorstander is geweest van Europese autonomie. “Het kan de Europese Unie in theorie losweken van de Verenigde Staten.” Met een ander scenario zal Peking minder blij zijn: een sterk Europa dat nog altijd nauw samenwerkt met de VS. In dat geval, tot overmaat van ramp voor China, zouden de Amerikanen zich naar Azië kunnen keren. Deze pivot to Asia, is al langer gaande, maar kan in een stroomversnelling raken als de Amerikanen het oude continent met een gerust hart kunnen overlaten aan de Europeanen. Dat wordt een kwestie van jaren, want eerst zal Europa de aangekondigde miljardeninvesteringen moeten omzetten in daadwerkelijke herbewapening.
Lees het volledig artikel, bron: Het Parool