HCSS in the media

Tim Sweijs bij NOS Stories: Waarom het leger zit te springen om jonge mensen

January 24th 2020 - 19:00
NOS Stories Tim Sweijs

Bij Defensie doen ze er alles aan om jonge mensen aan te trekken. Maar hoe kan het dat Defensie zo'n tekort heeft? En waarom zitten jongeren niet om zo'n baantje te springen? Tim Sweijs geeft commentaar bij NOS Stories.

Defensiedeskundige Tim Sweijs van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) noemt het bekende voorbeeld dat militairen tijdens oefeningen niet met kogels konden schieten. "Ze moesten pieuw, pieuw schreeuwen in plaats van dat ze met oefenkogels schoten."

"En ook de gebouwen en faciliteiten van defensie zijn oud en hard toe aan een opknapbeurt."

Jonge mensen staan niet te springen, hoezo?

Sweijs denkt dat dat komt door al die bezuinigingen. Ook zegt hij dat veel mensen niet weten hoe het er in het leger aan toegaat. "Veel burgers denken aan vechten, tanks, straaljagers en mannen in groene pakken. Maar ze denken niet aan computers, informatie of heel snel en slim opereren in groepen. Terwijl dat ook in het leger gebeurt."

Volgens Sweijs zorgt dat ervoor dat scholieren met een technische opleiding bijvoorbeeld eerder voor een bedrijf gaan werken dan voor het leger. Helemaal nu het goed gaat met de economie. "Dan kiezen mensen veel eerder voor bedrijven dan voor het leger. Draait de economie slecht? Dan gaan mensen wel het leger in." Bijvoorbeeld doordat banen bij andere bedrijven niet meer voor het oprapen liggen.

Lees het hele artikel bij NOS Stories.

Dr. Tim Sweijs is the Director of Research at The Hague Centre for Strategic Studies. He is the initiator, creator and author of numerous studies, methodologies, and tools for horizon scanning, early warning, conflict analysis, national security risk assessment, and strategy and capability development. Tim has lectured at universities and military academies around the world. His main research interest concerns the changing character of contemporary conflict. Tim is a Senior Research Fellow at the Netherlands Defence Academy and an Affiliate at the Center for International Strategy, Technology and Policy in the Sam Nunn School of International Affairs at the Georgia Institute of Technology.