Column

Sloop de EU en je sloopt de welvaart

April 2nd 2019 - 15:02

Moet ik naar aanleiding van Baudets overwinningsspeech vrezen voor een beroepsverbod als zijn partij zo snel blijft groeien? Freek de Jonge doet dat wel, getuige zijn oproep tot protest tijdens het Boekenbal.

Kennelijk horen wij in Baudets ogen tot ‘een kliekje omhooggevallen netwerkers’, bestaande uit medewerkers van universiteiten, journalisten, mensen die van kunstsubsidies leven, die onze gebouwen ontwerpen en bestuurders. Dat maakt ons mede verantwoordelijk voor de ‘crisis, schemer, zonsondergang’ en voor oikofobie of zelfhaat die ons land kapotmaakt.

Lees verder na de advertentie

Een logische stap in de strijd tegen dit ‘kliekje’ is het ‘meldpunt indoctrinatie linkse docenten’. Andersdenkenden worden langs de ideologische maatlat gelegd.

Iedereen die niet past binnen het ultrarechtse gedachtegoed wordt naar goed communistisch voorbeeld veroordeeld. Daarmee sneuvelen de academische onafhankelijkheid en vrijheid, worden docenten tot zelfcensuur gedwongen en wordt Baudet voorganger van een intolerante stroming die de eigen opvattingen als de enige waarheid ziet.

Baudet is niet geïnteresseerd in de gevolgen van dit soort retoriek. Polarisatie? Het zal wel.

Om de eigen intellectuele superioriteit te onderstrepen sprak hij over ‘de uil van Minerva’, waarmee hij zichzelf lijkt te bedoelen. Want hij is het licht. Hij gaat ‘de mooiste beschaving die de wereld ooit heeft gekend’ redden die ‘ooit vol zelfvertrouwen’ was.

Waarom?

Baudets ‘boreale wereld’ wordt ook door migranten en de Europese Unie kapotgemaakt. Als gevolg van uitputtende tekstexegeses van de afgelopen week weten we dat ‘boreaal’ naar de ‘arische’ wortels van het mythische zuivere, blanke Indo-Europese volk verwijst en fascisten dat idee omarmden.

Zelf ontkent Baudet dat hij zich schuldig maakt aan bloed-en-bodemdenken waarin het draait om ras, kleur, strijd en het genezen van de ‘auto-immuunziekte’ waaraan het Westen volgens hem lijdt. Maar waarom zegt hij het dan? En waarom zijn alle immigranten ‘kwaadwillende, agressieve elementen’ die onze samenleving aantasten? Baudet is niet geïnteresseerd in de gevolgen van dit soort retoriek. Polarisatie? Het zal wel.

Dat de sloop van de Europese Unie ook onze welvaart sloopt zoals dat nu met de brexit gebeurt, is voor hem ook geen punt. Daarvoor is zijn ultrarechtse droom van een ‘boreale ruimte’ van soevereine staten van de Noordzee tot aan Rusland te belangrijk. Want wat is er mooier dan een ruimte waarin het superieure blanke ras met zijn christelijke waarden van zijn ‘auto-immuunziekte’ die tot ‘homeopathische verdunning’ en ‘omvolking’ heeft geleid, kan genezen?

Ik begrijp nu waarom volgens zijn website de banden met Rusland moeten worden genormaliseerd. Dat is dus een arische broederstaat met wie wij de ‘prachtigste cultuur, geschiedenis en de mooiste architectuur onder de sterrenhemel delen’.

Aan de kant

Dit soort waanzin inspireert kennelijk een deel van het electoraat en het afwijzen ervan kan je op een klacht bij dat meldpunt komen te staan.

Voorlopig blijft Baudet nog wel even aan de kant staan. Partijen hebben immers al eerder de grootste onder hen van regeringsdeelname uitgesloten. Het gevaar is eerder dat de gevestigde politiek uit angst voor Baudet en de kiezer meegaat in anti-Europese gevoelens. Daarmee wordt pseudo-intellectuele kletspraat gerechtvaardigd en kan het land in dezelfde chaos worden gestort als het Verenigd Koninkrijk. Die chaos reduceert ons beroepsverbod tot minder dan een voetnoot.

Lees wekelijks de column van Rob de Wijk in Trouw.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.