Het annexeren van de door Rusland bezette Oekraïense regio’s door Vladimir Poetin heeft het speelveld veranderd, zegt directeur HCSS en hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk bij WNL Op Zondag op NPO 1. “Dat is ook de reden waarom er continu wordt gedreigd met kernwapens.”
Volgens De Wijk had Poetin voordat hij de Oekraïense regio’s annexeerde bijna geen opties meer over. Nu is het afwachten op de reactie van Oekraïne. Mocht dat land verder oprukken, dan blijven er nóg minder mogelijkheden over voor Poetin.
Uitbreiden naar Europa en kernwapens
De vraag rijst wat de Russische president dan gaat doen. “Hij kan de oorlog verbreden naar Europa”, reageert De Wijk. “Als je kijkt naar wat hij de afgelopen dagen heeft gedaan, ook met die speech, dan zijn wij opeens de grote vijand.”
Of Poetin gaan over naar hybride oorlogvoering. Bijvoorbeeld middels sabotageacties. “Wat hij ook nog kan doen is terreuraanvallen uitvoeren op de bevolking van Oekraïne.” En uiteindelijk: “Dreigen met kernwapens.” Het is volgens De Wijk “een teken van zwakte”. De laatste mogelijkheden “om te redden wat er te redden valt”. En dat maakt de Rus “uitermate gevaarlijk”.
Het meest verontrustende zijn dan de gesprekken die er gaande zijn in de Russische achterkamertjes over de inzet van kernwapens. Dmitri Medvedev, de vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad, zei namelijk niet bang te zijn dat het Westen als tegenactie ook kernwapens in gaat zetten. Dat zou namelijk hun eigen vernietiging tot gevolg hebben. “Krankzinnig”, omschrijft De Wijk de woorden van Medvedev. “Dat je dat soort redeneringen ventileert in het openbaar, dan is er echt iets mis in dat land.”
Hybride conflictvoering
Kolonel Han Bouwmeester schetst een breder perspectief bij huidige oorlogssituatie. “We hebben het over een hybride conflictvoering”, zegt hij.
Poetin ziet de boel op de grond namelijk vastlopen, dus grijpt hij naar andere middelen. Bijvoorbeeld toen hij de graanexport van Oekraïne tegenhield. “Dan gaat hij economische middelen gebruiken.” Dat staat nog los van de sabotage van de Nord Stream-gasleidingen, waarvan echter niet met zekerheid gezegd kan worden dat Poetin erachter zit. “Al zien wij wel dat daardoor de gasprijs opgedreven wordt”, stelt Bouwmeester.
De annexatie valt volgens Bouwmeester onder diplomatieke middelen. “En als je dat allemaal vergezeld met nepnieuws en desinformatie, dan gebruik je een heel pallet aan middelen om te verbloemen dat het aan de grond niet goed.”
Dat Poetin meerdere Oekraïense regio’s annexeerde is “een teken van zwakte”, zegt hoogleraar internationale betrekkingen @robdewijk. Dat is “zeer gevaarlijk” en vergroot de kans op inzet van kernwapens. “Hij is het speelveld aan het veranderen.” #WNL pic.twitter.com/UvSoxNUn9M
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) October 2, 2022
Bron: WNL, 2 okt, 2022