HCSS in the media

Paul Verhagen bij BNR: "TikTok probeert tijd te winnen"

August 24th 2020 - 12:13

Het Chinese bedrijf achter TikTok, ByteDance, stapt naar de rechter om het decreet van president Trump aan te vechten. Via dat decreet zijn namelijk alle transacties vanuit de Verenigde Staten naar TikTok verboden. Volgens sommigen is dit de volgende stap in de tech-oorlog tussen beide landen. Datawetenschapper en Amerika-expert Paul Verhagen gaat erover in gesprek met BNR Nieuwsradio. 

Bedreiging voor nationale veiligheid?

Volgens datawetenschapper Paul Verhagen van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies kunnen er veel vraagtekens gezet worden bij die vermeende bedreiging voor de nationale veiligheid en gaat daar de rechtszaak dan ook over. 'We weten nog niet precies wat er in de filing staat, maar het ze vechten het aan. De vraag is: of het eerlijk is voor TikTok als bedrijf?'

Tijd winnen

TikTok zelf probeert volgens Verhagen tijd te winnen. 'Verkoop binnen 45 dagen, dat is slecht voor je marktwaarde, die rek in de tijdlijn is voor TikTok nuttig in de onderhandelingen met Oracle, Microsoft en Twitter.' Niet bekend is wat er in TikToks verweer staat, evenmin is bekend bij welke rechtbank het verweer ingediend wordt. Want ook dat is van belang: sommige rechtbanken staan te boek als conservatief, weer andere als juist progressief.

Luister of lees het gesprek op de website van BNR Nieuwsradio.

Paul Verhagen is a data scientist at HCSS, and holds a Master’s degree in Environment and Resource Management from the Vrije Universiteit Amsterdam. He obtained his Bachelor’s degree at Amsterdam University College majoring in theoretical physics and philosophy. Paul has attended exchange programs in Beijing, Hong Kong and Shanghai. Prior to joining HCSS, Paul interned at the Dutch Ministry of Foreign Affairs where he worked on global cyber capacity.