HCSS in the media

Paul Verhagen bij BNR over Huawei en 5G

January 27th 2020 - 19:20

Het is een mogelijk controversiële stap van Groot-Brittannië. Huawei krijgt waarschijnlijk een rol in de aanleg van het Britse 5G-netwerk. In Europa en Amerika zijn grote zorgen over veiligheid als Huawei bij de aanleg van 5G wordt betrokken. Maar volgens premier Johnson hoeft niemand zich zorgen te maken. Bij BNR gaf Paul Verhagen commentaar. 

Scepsis

Johnson zegt: we laten Huawei niet de kernonderdelen van het 5G-netwerk doen, zo garanderen we de veiligheid. 'De techcommunity is daar in ieder geval sceptisch over', zegt Paul Verhagen, Data Scientist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Want het garanderen van die veiligheid zou implicaties kunnen hebben op de werking van bepaalde toepassingen zoals elektrische auto's.

'The Five Eyes'

Het is wel interessant dat de Britten in deze samenwerking met Huawei willen stappen. Ze zijn lid van de Five Eyes, een alliantie op het vlak van informatie-uitwisseling tussen Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 'Die samenwerking is maar zo sterk als de zwakste schakel. Als de Britten nu besluiten om de Chinezen toe te laten, kunnen de andere leden ook niet meer zeker zijn dat hun informatie veilig is', zegt Verhagen.

Luister hier het gesprek terug bij BNR.

Paul Verhagen is a data scientist at HCSS, and holds a Master’s degree in Environment and Resource Management from the Vrije Universiteit Amsterdam. He obtained his Bachelor’s degree at Amsterdam University College majoring in theoretical physics and philosophy. Paul has attended exchange programs in Beijing, Hong Kong and Shanghai. Prior to joining HCSS, Paul interned at the Dutch Ministry of Foreign Affairs where he worked on global cyber capacity.