Tactiek of retoriek? Dat is de vraag die westerse generaals, militair analisten en regeringsleiders moeten beantwoorden na president Poetins uitzonderlijke bevel om de paraatheid te verhogen van Russische eenheden die beschikken over kernwapens.
“Niets wat met kernwapens te maken heeft is makkelijk”, waarschuwt Paul van Hooft, senior analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij ziet Poetins bevel als een significante escalatie. “Ik ben al lang bezig met dit onderwerp, maar ik schrok toen ik de speech gisteren zag.”
“Het is niet logisch dit in deze fase van het conflict te doen. Het gaat weliswaar slecht met Rusland in Oekraïne, maar er staan nog geen legers aan de poorten van Moskou”, legt Van Hooft uit. “Eerder werden kernwapens gebruikt om te voorkomen dat een tegenstander zou aanvallen, maar nu worden ze gebruikt om Europa en de VS te dwingen Oekraïne niet te steunen. Dat is een veel agressievere methode.”
Daarmee wordt nu de kans op onbedoelde escalaties groter, waarschuwt Van Hooft. “Ik zou niet zeggen dat de kans daarop hoog is. Maar als het op kernwapens aankomt, word ik nerveus van alles wat de kans vergroot.”
Volgens Van Hooft moet het Westen kalm blijven en vooral zijn hand niet overspelen. “Het is zaak ervoor te zorgen dat er een uitweg is voor Poetin. De afgelopen dagen hoorde je al stemmen opgaan voor een machtswisseling in Moskou, maar iemand die dit doet om zijn eigen regime veilig te stellen moet je niet daarmee bedreigen.”
“We moeten niet nerveus worden, maar Poetin ook niet verder vernederen.”
Bron: NOS Journaal, 28-2-2022
Bron foto: Kremlin.ru