Jarenlang veronachtzaamde Nederland de NAVO-afspraak om 2% van het bbp in defensie te steken. De wereld was immers veilig. Inmiddels schreeuwen politici om het hardst om tanks, signaleert HCSS defensie expert Patrick Bolder in De Telegraaf niet zonder scepsis. „Laat de emotie van het moment eens varen.”
„In november 2021 schreef ik op deze plek een oproep aan vooral de linkse politiek om tot inkeer te komen over Defensie. Te lang is het defensiebudget het slachtoffer geweest om andere zaken te bekostigen. Als zestiende van de rijkste landen ter wereld gaven we zeer weinig geld uit voor onze veiligheid. De enkele militaire missie waar we aan deelnamen gaf ons de mogelijkheid om tijdelijk een belangrijke zetel in de VN Veiligheidsraad te bezetten, of een landelijk politicus een mooie job bij de VN te geven. Strategisch inzicht heeft nooit op de nationale agenda gestaan.
Veilige wereld
Onze NAVO-bijdrage daalde zelfs tot historisch laag niveau. Dat kon omdat de wereld veilig was geworden, zo dacht men, ondanks de toen al duidelijke toenemende assertiviteit en agressie door Poetins Rusland. Nee, wij wilden vooral goedkope olie en gas van Rusland betrekken. Blind zijn voor signalen van agressie is immers veel makkelijker en goedkoper dan een scherpe politieke bril opzetten.
Door alleen linkse politici te beschuldigen van strategische apathie, heb ik de middenpartijen en die aan de rechterflank tekort gedaan. Het was immers een breed gedeeld beeld dat Defensie meer een blok aan het been is, dan een garantie voor vrijheid en dus economische welvaart en ontwikkeling.
In Nederland heeft strategisch inzicht nooit op de nationale agenda gestaan.
Patrick Bolder
Nu zien we opeens dat Tweede Kamerleden om het hardst schreeuwen dat de gevechtstank terug moet komen in de inventaris van Defensie. Ook dat is echter zeer kortzichtig en getuigt niet van militaire kennis of enig strategisch inzicht.
Ondanks de beschikbaarheid van westerse tanks, zien we dat Oekraïne slechts moeizaam en uiteraard ook met de nodige verliezen aan mensen en materieel vorderingen maakt. En dat is niet zo raar. Het gevecht blijft immers symmetrisch van aard. Juist omdat het ontbreekt aan luchtoverwicht aan beide zijden blijft het een uitputtingsoorlog op de grond.
Ik snap dan ook niet de Nederlandse politici die zo voor de tank pleiten. Willen zij onze militairen ook blootstellen aan zo’n vernietigingsoorlog? Als we zo nodig tanks willen hebben, hanteer dan de juiste volgorde. De tank kent zijn kwetsbaarheden en moet worden beschermd. Ik mag toch in ieder geval hopen dat bij de dames en heren politici genoeg moreel besef is dat onze eigen militairen alleen maar een oorlog worden ingestuurd met de beste spullen en de meeste overlevingskans.
Projectielen
Maar ook aan de burgers in het eigen land moet worden gedacht. Willen we dat die bloot staan aan massale luchtaanvallen van (in zwermen opererende) drones, kruisraketten en hypersone projectielen? Dat lijkt me niet. Dus ook daarvoor moeten we voldoende moderne luchtafweermiddelen gaan aanschaffen tegen het steeds breder wordende dreigingsspectrum.
Zorg eerst voor luchtverdediging voor onszelf en middelen om boven het gevechtsveld luchtoverwicht af te dwingen. Pas als we dat hebben kan met een grotere mate aan veiligheid het gevecht over de grond worden aangegaan. Dan heeft de tank meer overlevingskans en kan de bemanning met succes het gevecht in.
Oproep aan politici: laat je niet leiden door de emotie van het moment, maar denk eens strategisch na voordat je de populariteitsprijs probeert te winnen!”
Luitenant-kolonel b.d. Patrick Bolder is verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS)
Bron: De Telegraaf, 28 juni 2023
Bron foto: Defensie.nl