Oost-Azië is de afgelopen vijftig jaar het productie- en één van de consumptiecentra van de wereldeconomie geworden. De kans op een militaire crisis in Oost-Azië, in het bijzonder een militair conflict rondom Taiwan, is het afgelopen decennium toegenomen.
De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer heeft HCSS gevraagd de geo-economische gevolgen van een militair conflict op en rondom Taiwan in kaart te brengen. Dit rapport schetst de geopolitiek-militaire context waarbinnen de Nederlands-Europese handelsrelaties met Taiwan plaatsvinden. Het brengt de waarschijnlijke en mogelijke economische gevolgen van een (gewapend) conflict rondom Taiwan in kaart. Daarbij kijkt het rapport naar de economische gevolgen van Chinese acties om de status quo in de Straat van Taiwan te wijzigen met militaire middelen. In het bijzonder gaat het om de gevolgen (bijv., van schaarste aan belangrijke componenten zoals semiconductors) voor kritieke sectoren (bijv. de medische-, en defensie-industrie) en de bredere economie van Nederland en de EU.
Middels dit nieuwe HCSS rapport trachten de auteurs inzicht te verschaffen op basis waarvan de commissie maatregelen kan nemen die bijdragen aan het voorkomen van een militair conflict en het verzachten van de negatieve gevolgen van een conflict. Onder de kop “Beleidsimplicaties en -aanbevelingen” op Pagina 53 tot 56 doen de auteurs beleidsaanbevelingen om aan deze doelen bij te dragen.
Dit onderzoek is verricht in opdracht van de vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer. Deze rapportage is het resultaat van onafhankelijk onderzoek. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt volledig bij de auteurs.
Het onderzoek voor dit rapport is op 1 februari 2024 afgerond. Gebeurtenissen of ontwikkelingen die na deze datum hebben plaatsgevonden of daarna aan het licht zijn gekomen zijn buiten beschouwing gelaten.
Auteurs: Joris Teer, Davis Ellison, Abe de Ruijter.
Met bijdragen van: Rob de Wijk, Tim Sweijs, Han ten Broeke, Benedetta Girardi, Anna Sophie den Ouden en Berend Kwak.
Ontwerp van infographics: Jelle van der Weerd. Ontwerp tijdlijnen: Anna Sophie den Ouden.