Experts zijn duidelijk: we willen van het gas af, maar dat kunnen we nog niet. Zeker niet als we een koude winter hebben. “In Nederland komt nog steeds 44 procent van ons energieverbruik uit aardgas”, vertelt HCSS energie-analist Jilles van den Beukel aan de NOS. “Wij hebben in Nederland het idee dat gas gewoon vanzelf uit de kraan komt. Maar het is niet zo vanzelfsprekend.” Op dit moment boort Nederland veel in de kleine gasvelden, vanwege de afbouw van gaswinning in de grote gasvelden in Groningen.
Rusland speelt slim in op de wereldwijde schaarste, ziet ook Van den Beukel. “Poetin heeft op dit moment een beetje de hand aan de kraan. Dat betekent dat hij net wat minder gas levert dan waar Europa om vraagt. Daardoor zijn de gasprijzen een stuk hoger geworden. Als je meer gas haalt uit Rusland, dan geef je dus eigenlijk een stukje macht weg.” Behalve dat je macht weggeeft, is er nog een reden om niet van de Russen af te nemen zegt Van den Beukel. “Het gas dat uit Rusland komt, heeft 30 procent meer uitstoot aan broeikasgassen dan het gas uit Nederland.”
Volgens Van den Beukel vallen de gevolgen van bodemdaling mee. “De bodem in de Waddenzee daalt maar een paar centimeter. Dan vul je het gewoon weer op met zand. Daarnaast gaat het niet om Ternaard. Het gaat om al die kleine gasvelden bij elkaar. De kleine gasvelden halen ongeveer 10 tot 15 miljard kuub aan gas binnen. Dat is één derde van ons gasverbruik. Als we stoppen met de gaswinning in die kleine gasvelden, dan gaan we dat bij Poetin halen.” Of het een goed idee is om de gaskraan in Groningen extra open te draaien, besprak Jilles van den Beukel ook bij Dit is de Dag.
HCSS energiedeskundige Lucia van Geuns was te gast bij Nieuwsweekend om de aardgasprijzen, die in korte tijd vier keer zo hoog zijn geworden, te bespreken.
Bron: nos.nl, nporadio1.nl