HCSS in the media

MH17, hoe Calimero de Tsaar klem zet

June 21st 2019 - 18:00
Han ten Broeke BNR

'Gehoopt? Zeker. Gedroomd? Absoluut. Verwacht? Moeilijker.' Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en ex-Kamerlid Han ten Broeke, nu directeur Politieke Zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies, vertellen op vrijdag 21 juni bij Project Binnenhof, de politieke podcast van BNR, hun persoonlijke MH17-verhaal, achter de schermen op het Binnenhof, nu een rechtszaak in zicht is.

Ze zaten al in het zomerreces, op die bewuste dag in juli. Sjoerdsma stond op Omaha Beach gevallene van D-day te herdenken maar stapte direct in het vliegtuig terug naar Nederland toen hij het nieuws over MH17 hoorde. De ramp werd nog persoonlijker nadat een partijgenoot op de bewuste vlucht bleek te zitten. Ten Broeke stond op het Plein in Den Haag.

Ze belden meteen met elkaar. Normaal worden Kamerleden gelijktijdig geïnformeerd, maar dit was chaos. Ten Broeke: 'Opvallend was ook dat wij als Kamer door het OM werden gebriefd. Wat in een lopende moordzaak toch vrij apart is.'

Hoe politiek is hun betrokkenheid bij het onderzoek naar de vliegramp? In de BNR podcast doen Sjoerdsma en Ten Broeke een boekje open over geduld, volharding en terughoudendheid.

'Het is de moeilijkste fase en het zal heel lang duren', zegt Ten Broeke. 'Dat er een geopolitieke dimensie aan vastzit maakt het geen ordinair moordproces. Het is niet een kwestie van linten er omheen, politie erbij en daarna een rechtszaak'.

Luister de podcast terug via: https://www.bnr.nl/player/audio/10121608/10381499

 

Project Binnenhof is dé politieke podcast van BNR. De verhalen achter de schermen en uit de wandelgangen van politiek Den Haag. Met Laurens Boven en Sophie van Leeuwen.