Op donderdag 14 oktober gaf HCSS strategisch analist Joris Teer een briefing voor de vaste Tweede Kamer commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over wetenschappelijke samenwerking met onvrije landen in een tijd van harde competitie tussen grootmachten. Teer ging daarbij ook in op de militaire dimensie.
Nederlandse universiteiten vragen de overheid om toegang tot informatie van de inlichtingendiensten. Ze hebben die informatie nodig om hun samenwerking met Chinese wetenschappers te kunnen beoordelen. De universiteiten willen bijvoorbeeld weten of hun kennis misbruikt kan worden voor militaire toepassingen, of voor het schenden van mensenrechten. De oproep komt van rector magnificus Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht. Tegenover de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap pleit hij voor een vast ‘loket’ bij de inlichtingendiensten.
In de briefing noemde HCSS analist Joris Teer robotica, fotonica, chips en kunstmatige intelligentie als domeinen waarin China zoekt naar westerse kennis, zo schrijft het Financieele Dagblad.
Teer’s bijdrage richtte zich op de rol van Europese technologie – van zowel universiteiten als van bedrijven – in de modernisering van het Chinese leger. Hij betoogde dat de modernisering van het Chinese Volksbevrijdingsleger voor Europa wel degelijk een veiligheidsprobleem oplevert. Daarom moet voorkomen worden dat Chinees-Europese kennissamenwerking gebruikt wordt om de gaten in China’s militair vermogen te dichten.
Joris Teer benoemde hierbij fundamentele gaten in de huidige capaciteiten van het Chinese Volksbevrijdingsleger, voornamelijk anti-onderzeeër- en straaljagertechnologie. Een diepgaand overzicht hiervan vindt u in aankomend HCSS rapport “China’s Military Rise and the Implications for European Security“.
Daarnaast sprak Teer over nieuwe technologieën die de toekomst van oorlogsvoering medebepalen, waarbij hij verwees naar het recente HCSS rapport over technologiebescherming ten tijde van harde competitie tussen grootmachten.
HCSS analist Joris Teer schetste een schril beeld van de wereld, zo berichten Erasmus Magazine en Ad Valvas, van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met de oplopende spanningen rond Taiwan is een militair conflict tussen de VS en China niet meer denkbeeldig, vertelde hij. Mocht het zover komen, dan hebben de VS daar hun handen vol aan en kunnen ze Europa niet meer tegen Rusland beschermen. Dus heeft Europa er groot belang bij dat China in Nederland geen militair toepasbare kennis opdoet.
Bekijk hier het hele debat inclusief de bijdrage van Joris Teer: